3. Festival svjetlosti Lumiart Dubrovnik

Svečano je otvoren 3. Festival svjetlosti Lumiart Dubrovnik 2023. spektakularnim 3D mappingom dubrovačke tvrtke Pixel dizajn. Festivala se održava od 3. do 5. 11. 2023. uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

Festival je transformirao mnoge dubrovačke ulice i znamenitosti u novo ruho – počevši od kule Minčeta i zidina osvjetljenih nešto drukčijim bojama nego inače, preko vrata od Pila koja su poslužila kao savršena kulisa za ulaz u grad kroz LED instalaciju „Rainbow slide“ pulske tvrtke Visualia do Straduna obojenog umjetničkim projekcijama mađarske skupine Night projection.

Palača Sponza, kao centralna pozornica festivala, pružila je prave vizualne spektakle posjetiteljima. Na pročelju su se osim impresivnih 3D mappinga Pixel dizajna i Loop productiona mogle vidjeti i projekcije dječjih radova OŠ Marina Getaldića koje su nastale na radionicama u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik te još jednom potvrdile cilj festivala da učini publiku aktivnim sudionicima i da zajedno stvaraju svjetlosnu priču na Lumiartu.

Novost ove godine je i program u atriju palače Sponza gdje je smještena LED instalacija „Tesseract“ pulske tvrtke Visualia kao i zanimljiva izložba „Dubrovnik AI Imaginarium“ Antona Radačića koja posjetitelje vodi Dubrovnikom kroz oči strojeva. Posebno veselo bilo je u Kneževom dvoru gdje je smještena laserska harfa tvrtke Prolight, gdje su se brojni prosjetitelji željeli okušati u svojim glazbenim vještinama ili pak samo „dotaknuti“ virtualne zrake i oduševljeno promatrati moć tehnologije.

Nagrađivana interaktivna LED instalacija „Beating heart“ priznate umjetnice Edine Selesković smještena na Peskariji privukla je mnogo pozornosti. Još jedna iznimno zanimljiva interaktivna instalacija „Vasarely remake“ mađarskog kolektiva Fenyhangar smještena je u parku u Pilama a svojevrsna je posveta radu mađarsko-francuskog umjetnika Victora Vasarelya, oca i osnivača Op-Art umjetničkog pokreta.

Najmlađi posjetitelji svakako su najviše uživali u interaktivnoj igrici na fasadi Cele koje je osmislila dubrovačka tvrtka Pixel dizajn. Šaroliko, veselo, inspirativno i drukčije vidjeti je svjetlosne čarolije. Iz bogatog programa izdvajamo live performance „Audio-visual journey by Pixel design & Cobblestone echoes“ koji će se održati u subotu, 4.11. s početkom u 21:30 sati na palači Sponza.

Svi ste pozvani na Lumiart, sva događanja su besplatna! Program festivala bit će prilagođen vremenskim uvjetima.

Autor: Lumiart Dubrovnik

Fotografija: Blur.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Zračna luka Dubrovnik nosi novo ime – Zračna luka Ruđer Bošković Dubrovnik

Read Next

Započeli su 13. Dani otvorenih vrata agroturizama Istre