5. Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća, održat će se u Mariji Bistrici – Hrvatskoj slijedi ekspanzija razvoja vjerskog turizma

U pitoresknom Hrvatskom zagorju, u najvećem Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke, u Mariji Bistrici, 18. listopada 2023. godine održat će se 5. Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća. 

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta RH u organizaciji agencije LUX promocija, u suorganizaciji Općine Marija Bistrica i Turističke zajednice općine Marija Bistrica, podrškom Svetišta Majke Božje Bistričke u dvorani Božjeg milosrđa uz ugledne partnere, destinacije promicatelje razvoja vjerskog turizma. 

Program 5. Konferencije formiran je kao nastavak dosadašnjeg rada i razvoja teme. Na ključnim vrijednostima suodnosa duhovnog, religioznog i kulturnog elementa u vjerskom turizmu, predstavit će se pogled iz perspektive vjerske zajednice uz temu održivog razvoja vjerskog turizma u Hrvatskoj. Naglasak je i na značaju vjerskog turizma za razvoj ruralnog prostora, posebno kontinentalne Hrvatske. O bogatstvu sakralne baštine i očuvane tradicije izlagat će i turistički djelatnici, stručnjaci za vjerski turizam na destinacijama iz kojih dolaze.

Organizator Konferencije, savjetnik za razvoj specifičnih oblika turizma i promociju, Sunčana Matić iz LUX Promocije nakon petnaest godina rada na razvoju vjerskog turizma i kontinuiranih analiza tržišta, najavljuje ekspanziju razvoja vjerskog turizma Hrvatske u skoroj budućnosti na što upućuje sve veće zanimanje putnika, turističkog sektora, šire javnosti i medija za ovaj posebno vrijedan oblik turizma. Ukazuje da je potrebno i dalje transparentno djelovati na razvoju i zaštiti specifične teme putem edukacije svih dionika u turizmu na destinacijama gdje se vjerski turizam razvija, poticati organizaciju skupova o temi duhovnosti u turizmu i držati se pritom zakonske regulative. Napominje da LUX Promocija od početka djelovanja na temi vjerskog turizma surađuje sa svim vjerskim zajednicama Hrvatske uvažavajući sve protokole.

Posebno uvažava stav Hrvatske biskupske konferencije o izdvajanju hodočašća organiziranih od strane župa ili drugih vjerskih organizacija iz konteksta turističke tematike jer hodočašća nisu profitabilni turistički projekti/aktivnosti već im je cilj pridonijeti duhovnoj dobrobiti i rastu sudionika hodočašća u vjeri. 

S namjerom poticanja primjerene promocije i valorizacije sakralne baštine i duhovnosti u turizmu na načelima održivog turizma, nakon uspješno održane 4 nacionalne konferencije Vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća; u Ludbregu 2016. godine u dvorcu Batthyany, Rijeci 2017. u Islamskom centru, Vukovaru 2018. u Župi sv. Filipa i Jakova u Pastoralnom centru, Zadru 2019. godine u Kneževoj palači te nakon regionalne Konferencije vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko kninske županije održane u Šibeniku 2023. godine u Interpretacijskom centru Civitas Sacra, LUX Promocija poziva sve zainteresirane za vjerski turizam da nazoče 5. Konferenciji u Mariji Bistrici, punoj srca i duše. 

Ulaz na Konferenciju je besplatan uz prethodnu najavu dolaska na kontakt: info@lux-promocija.com gdje možete dobiti i sve opširnije informacije o programu.

Autor: LUX Promocija

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Prukljansko jezero – drugo po veličini jezero u Hrvatskoj

Read Next

Folklorne priredbe u Čilipima