Održan 4. Dinaric Rally – ‘hrvatski Dakar’

Krajem kolovoza održan je Dinaric Rally, cross-country utrka na Dinaridima sa startom dnevnih dionica u kampu kod Knina. 

Utrka se održala na preko 1600 kilometara rute koja se proteže kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, a sudjelovalo je oko 120 vozača iz 26 država sa šest kontinenata koji su testirali vještinu vožnje, preciznost navigacije i izdržljivost motocikala, quadova i SSV-ova.

Sportski događaj koji je zaslužio nadimak ‘hrvatski Dakar’ već četvrtu godinu zaredom okupio je vozače na motociklima i quadovima koji dokazuju svoju fizičku izdržljivost te vještine u vožnji i navigaciji na nevjerojatnom krškom terenu Dinarida. Zaljubljenici u cross-country mogu posebno iskustvo doživjeti upravo na Dinaric Rallyju i na Dinaridima koji su najveće krško područje na svijetu te jedan od najneukroćenijih i najsurovijih planinskih lanaca u Europi, zbog čega su idealna lokacija za offroad vožnju i cross-country sportove.

Vozači cijene iznimnu posebnost Dinaric Rallyja i rado se vraćaju podneblju gdje voze pod udarima bure, po vrućem suncu i oštrom vapnencu, po nepreglednim planinskim livadama okruženi surovim krajolicima, lokvama blata i slojeva prašine, a zatim se krijepe pogledom u zelenilo kraških rijeka. Osnova Dinaric Rallyja je ljubav i briga o okolišu te je i poštivanje strogih pravila o očuvanju prirode najvažnije pravilo utrke. Osim što su zaštita i očuvanje prirodnog okoliša Dinarida te podizanje ekološke svijesti vozača jedan od temeljnih ciljeva Dinarica, cilj je i promocija Dinarskog gorja kao ultimativne rally destinacije.

Izazovi terena nekima budu i preveliki, pa natjecanje ne završe baš svi sudionici što i daje posebnu čar tom ekstremnom sportu. Zato smo iznimno ponosni jer smo još jednom na kartu svjetskog motosporta i avanturističkog turizma stavili Dinaride, Hrvatsku i Knin. Naime, Dinaric Rally organiziramo na najprofesionalniji mogući način i stoga ne čudi da nam se kontinuirano vraćaju neki od najvećih cross-country vozača današnjice kao i brojni zaljubljenici. Svima je to prilika za usavršavanje vještina u iznimno izazovnim uvjetima, a ujedno i za nezaboravno druženje u gostoljubivom podnožju Dinare – istaknuo je Perica Matijević, pustolov i zaljubljenik u offroad vožnju i prirodu, predsjednik i jedan od osnivača hrvatskog sportskog kluba Untamed koji je organizator Dinaric Rallyja.

Autor: dinaricrally.com / visitknin.hr

Fotografije: Actiongraphers

1 Review

Perica - SK Untamed
5

organizator

Hvala za članak! Svratite nam ove godine

Write a Review

Read Previous

Festival viteških igara otoka Korčule

Read Next

Memorijalni centar “Faust Vrančić” na otoku Prviću