Festival viteških igara otoka Korčule

Festival viteških igara otoka Korčule je manifestacija u kojoj sudjeluju viteška udruženja otoka Korčule i izvode jedinstvene plesove s mačevima koji datiraju iz ranog sedamnaestog stoljeća. Moreška i kumpanije s otoka Korčule su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske.

Kumpanije otoka Korčule vežu se u skupinu lančanih plesova s mačevima gdje je mačevanje sporedno, a temelj je povezanost svih plesača putem mača. Svaki sudionik lanca-plesač drži vršak mača plesača ispred ili iza sebe. Povezani plesači tvore lanac u kojem se izmjenjuju razne plesne figure, zapliću se i raspleću na najrazličitije načine. Pojedine figure karakteristične su za gotovo sve lančane plesove diljem Europe, razliku čine posebne tj. specifične samo za određeni lokalitet odnosno kumpaniju.

Tradicijski u mjestima na otoku Korčuli viteška udruženja izvode kumpaniju-lančani ples s mačevima, dok se u gradu Korčuli izvodi moreška-viteška igra s dva mača, po kojima je otok Korčula poznat u svijetu.

Moreška i kumpanije s otoka Korčule su zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske. Zapisi iz sudskog spisa u kojem se spominju moreškanti iz 1666.g. potvrđuju izvođenje moreške u Korčuli. Najstariji dokument koji  bilježi  kumpaniju datira iz 1620. godine.

Ove godine koncept Festivala viteških igara je nešto promijenjen te je naglasak stavljen na gostovanje viteških udruga u mjestima diljem otoka. Na ovaj način omogućit će se stanovnicima otoka kao i njihovim gostima upoznavanje s bogatom kulturnom baštinom otoka Korčule i viteškim igrama.

Moštra – moreška

Program Festivala viteških igara 2023.:

01.09 – Smokvica / Velika pijaca / 21:00 / Moreška (HGD Sveta Cecilija) i VU Kumpanjija Smokvica

02.09 – Žrnovo / Pijaca sv. Roka / 20:00 / VU Kumpanjija Smokvica

09.09. – Korčula / Trg pomirenja / 21:00 / VU Kumpanjija Pupnat

12.09 – Vela Luka / Pijaca crkve sv. Josipa / 21:00 / Moreška (Moreška – KUD – Korčula)

15.09 – Korčula / Trg pomirenja / 21:00 / FD Kumpanija Vela Luka

Moreška i kumpanije se izvode redovito u ljetnim mjesecima, a svečane izvedbe su na blagdane i proslave zaštitnika mjesta; kumpanjija u Smokvici na dan Gospe Kandelore (2. veljače), kumpanija u Veloj Luci na dan sv. Josipa (19. ožujka), kumpanjija u Blatu na dan sv. Vicence (28. travnja), kumpanija u Čari na dan sv. Petra (29. lipnja) i dan Gospe od Čarskog polja (25. srpnja), moreška u gradu Korčuli na dan sv. Todora (29. srpnja), kumpanjija u Pupnatu na dan Gospe od sniga (5. kolovoza) te moštra u Žrnovu dan uoči sv. Roka (15. kolovoza).

Kumpanija Pupnat
Kumpanija Pupnat

Autor: visitkorcula.eu / visitdubrovnik.hr

Fotografija: Domagoj Miletić 

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Korkyra Baroque Festival 2023.

Read Next

Održan 4. Dinaric Rally – ‘hrvatski Dakar’