XI Festival Papandopulijana Tribunj

Tribunj, 13. – 15. kolovoz 2023.

Papandopulijana Tribunj je festival glazbenih, glazbeno – scenskih, plesnih i filmskih programskih sadržaja, projekt kojim Općina Tribunj promiče kulturni identitet u turizmu imenom prominentnog hrvatskog skladatelja i dirigenta maestra Borisa Papandopula.

Festival Papandopulijana ne samo da slavi glazbu već i stvara vezu između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Svake godine, Tribunj postaje mjesto susreta glazbenih entuzijasta, umjetnika i zaljubljenika u kulturu, stvarajući atmosferu koja ostaje urezana u sjećanjima svih sudionika.

Festival je osnovan 2013. godine od Općine Tribunj i Turističke zajednice Općine Tribunj pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije. Umjetnički koncept festivala provodi udruga Hrvatska filharmonija uz potporu Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Tribunj i Kulturne udruge Tribunj.

Boris Papandopulo, hrvatski akademik, umjetnik iznimne glazbene nadarenosti, prepoznat je u cijeloj Europi, u Tribunju je djelovao u zadnjem periodu svojeg života od 1974. do 1991. godine.

Papandopulijana Tribunj ima za cilj povezati glazbenu, plesnu, dramsku i filmsku komponentu skladateljeva opusa. Programska raznolikost, širina i bogatstvo klasičnih glazbenih tema prožetih nacionalnim folklorom i nezaobilaznim skercoznim prepoznatljivim papandopulijanskim motivima, upućenost na balet i scenski pokret, film i pučko pjevanje u maestrovom opusu temelj su i garancija svih posjeta festivalu od strane domicilnog stanovništva Tribunja, srednje Dalmacije, Republike Hrvatske i sve većeg broja turista dolaznika iz cijeloga svijeta.

Aljoša Jurinić

Glazbeni opus Borisa Papandopula broji 490 djela simfonijskog, opernog, baletnog , plesno – scenskog, zborskog i komornog repertoara kao i glazbu za dramske predstave, filmove i skladbe pučkog karaktera.

Od samog ostvarenja prvog festivala 2013. prepoznat je ekskluzivan turistički proizvod – festivalski program zaštitne marke koji stvara preduvjete Općini Tribunj, autohtonom biseru s već postojećim tradicijskim sadržajima, na dobivanju vrijedne statusne dimenzije na karti Jadrana – dimenziji kulturne prepoznatljivosti.

Svemu ovom pogoduje bliskost gradova Šibenika, Vodica, Skradina i općina Tisno i Murter-Kornati s ljetnom publikom koja u spomenutim gradovima i općinama nema priliku posjetiti festivalske programe ovakvog profila. Tribunj je pozicioniran na pola puta između dva najveća dalmatinska središta, gradova Splita i Zadra. Sa svim spomenutim gradovima i općinama Festival ostvaruje suradnju razmjenom umjetnika i festivalskih programa (Splitsko ljeto, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Šibensko kulturno ljeto). prof. Marijan Modrušan

PROGRAM PAPANDOPULIJANA

Autor: dalmatiasibenik.hr / papandopulijana-tribunj.com / tz-tribunj.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Chefica Priska Thuring organizira Sunday Night Market u Staroj školi u Krasici

Read Next

Marija Bistrica – najveće hrvatsko marijansko svetište