Otvoren Marko Polo centar u Korčuli

Marko Polo centar u Korčuli, otvoren je 28. srpnja 2023. u povodu Dana grada i sv. Todora, nakon višegodišnje građevinske obnove gotičko – renesansnog kompleksa unutar korčulanske stare gradske jezgre.
Fotografija:  Edon Krasniqi

Moderan, edukativan i turistima atraktivan Centar koji daje uvid u Korčulanske veze s Markom Polom i pruža jedinstven uvid u povijest grada i otoka Korčule od 13. do 16. stoljeća, otvorila je gradonačelnica Korčule, Nika Silić Maroević uz izaslanika Ministarstva kulture i medija, dožupana Dubrovačko – neretvanske županije, Joška Cebalo te ostale okupljene društvene uglednike i građane.

Marko Polo Centar upoznaje posjetitelje sa životom Marka Pola te povijesnim kontekstom koji potiče putovanja Marka Pola, prezentira nove spoznaje o načinu života na drugim krajevima svijeta. Posebno ukazuje na važan doprinos Marka Pola u zbližavanju istoka i zapada.

U izdvojenom interpretacijskom postavu, nastojala se ostvariti cjelovitost osnovne ideje vodilje – prikazati najpoznatijeg svjetskog putnika i njegovu znamenitu knjigu te povezanost s Korčulom. Rukopis koji je nastao u đenoveškom zatvoru nakon zarobljavanja Marka Pola tijekom pomorske bitke kod Korčule između Venecije i Genove u rujnu 1298. godine, postao je najčitanija knjiga nakon Biblije. Povijest kao zapisivača i svojevrsnog biografa Marka Pola bilježi Rustichella iz Pise. Prateći kronološki slijed događaja, neosporno je kako su bitka kpd Korčule od 7. rujna 1298. godine, pobjeda Genove nad Venecijom te zarobljavanje Marka Pola, a potom  stvaranje rukopisa u zatvoru u Genovi – usko povezani.  

Fotografija:  Edon Krasniqi

Činjenica je to koja opravdava oblikovanje interpretacijskog postava s muzeološkim aspiracijama na lokalitetu koji je od 50-ih godina 20. stoljeća poznat kao Kuća Marka Pola. Uz to, u postavu je naglasak na onodobnom civilizacijskom dosegu korčulanske sredine, od kojih se izdvaja Statut grada i otoka Korčule iz 1214., osnutak Korčulansko – stonske biskupije 1300. te osnutak Bratovštine Svih svetih 1301., kao i važan pomorski strateški položaj grada Korčule, koji je poticao njegov razvoj. Izložene predmete – zemljopisne karte, knjige, repliku galije i oružja iz bitke nadopunjuje digitalizirani postav koji će se tijekom vremena unaprjeđivati, a posebna je atrakcija kolekcija predmeta od metala, ružinog drva, sedefa i svile s Puta svile, koju su donirale Sylvia i Gaella Gottwald.

Sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća realizaciju Marko Polo centra potakli su Vladimir Depolo, Živan Filippi, Aljoša Milat te tadašnji predstavnici Turističke zajednice Grada Korčule Mihajlo Grgić i Stanka Kraljević, pri čemu je od posebne važnosti bio znanstveni skup „Marko Polo i Istočni Jadran u 13. stoljeću“ održan pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti održan u Korčuli 1995. godine.

Izgradnja i opremanje Marko Polo centra o kojemu skrbi Gradski muzej Korčula, financirana  je projektima ukupne vrijednosti  769.947,08 €, od čega su 499.936,34 € bespovratna sredstva. Radovi na unutarnjem uređenju i opremanju postava sufinancirani su kroz projekte Intereg Italija-Hrvatska: „VALUEEnVironmental And cultUralhEritage development”, Ministarstva turizma i sporta kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. te Ministarstva kulture i medija: Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2021. godini; Programi gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2022. godini.

Milijun. Počinje knjiga gospodina Marka Pola, građanina mletačkog. U njoj se govori o prilikama i zemljama svijeta, koje je Marko Polo istraživao dok je živio na ovome svijetu, o čemu će se pripovijedati u rečenoj knjizi.

INFORMACIJE ZA POSJETITELJE:

ULAZNICE:

Individualni posjet €8/ 60 HRK.
Srednjoškolci €3/ 23 HRK (14-18 godina)
Đaci u grupnom posjetu €3/ 23 HRK (Osnovna škola)
Obiteljska €20/ 150 HRK (2 odraslih i 2 djece)
Kombi karta za 1 osobu €12/ 90.58 HRK (muzej, kula Revelin, MPC)
Kombi karta za obitelj €30/ 230 HRK (2 odraslih i 2 djece za muzej, kulu i MPC)
Grupe €6/46 HRK (više od 10 osoba)
Djeca Besplatno ispod 4 godine (uz pratnju roditelja)
Umirovljenici na području grada Besplatno
Stručno vodstvo (do 12 osoba) €20/150 HRK
Stručno vodstvo na stranome jeziku (do 12 osoba) €30/ 230 HRK

RADNO VRIJEME: 09 – 21 h

KONTAKT ZA POSJETITELJE:

Vicko Marelić, voditelj Marko Polo centra, T: 020/711-420 E: info@gm-korcula.com

Autori: Sani Sardelić gradskimuzej-korcula.hr/hr / visitkorcula.eu

Fotografije: Gradski muzej Korčula

Naslovna fotografija: Boris Kačan

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Night Glow Kayaking

Read Next

Kninska tvrđava osvijetljena je novom dekorativnom rasvjetom