Izložba „Žene u promociji turizma Hrvatske“

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 1. kolovoza u 14 sati, otvara se izložba Žene u promociji turizma Hrvatske autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević s Instituta za turizam.

Izložba predstavlja vizualno atraktivnu građu – putopise, turističke vodiče, plakate, brošure, razglednice i druge tiskane materijale koji prikazuju žene iz različitih društvenih slojeva, među kojima i autoricu putopisa o Hrvatskoj Maude M. Holbach, planinarku i spisateljicu Dragojlu Jarnević, ženu značajnog političkog utjecaja Sofiju Jelačić, kuharice, sobarice, žene u nošnjama i druge. Svjedoči o značajnoj ulozi žena u promociji odmorišnog, sportskog, zdravstvenog i poslovnog turizma kao i bogatoj hrvatskoj turističkoj baštini, a nastala je u sklopu istoimenog istraživanja Instituta za turizam.

Istraživanje uloge i vrednovanja položaja žena u promociji turizma tijekom njegova povijesnog razvoja temelji na bogatoj donaciji građe arhitekta Aleksandra Lasla kao i građi knjižnice Instituta za turizam. Provedeno je u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku te brojnim drugim hrvatskim turističkim i baštinskim ustanovama, među kojima i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.

Izložba, koju Institut za turizam organizira u suradnji s Institutom za etnologiju i folkloristiku i Knjižnicom, svečano će biti otvorena u 14 sati, uz sudjelovanje autorice doc. dr. sc. Jasenke Kranjčević, pomoćnice za djelatnost središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Dijane Machala, ravnateljice Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. sc. Ive Niemčić i znanstvene savjetnice na Institutu za turizam dr. sc. Sande Čorak.

Izložba Žene u promociji turizma Hrvatske dio je cjelogodišnjeg slavlja postignuća žena u kulturi i znanosti koje Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu organizira pod nazivom Žene u NSK kako bi inspirirala i potaknula na istraživanja te upotpunila pogled na hrvatsku povijest i baštinu, u kojoj su žene i njihovi doprinosi još uvijek nedovoljno prepoznati.

Autor: nsk.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Trag u beskraju 2023.

Read Next

Svečano otvorenje Marko Polo centra u Korčuli