Vidikovac Gaj u Primoštenu – kip Gospe od Loreta

U centralnom dijelu Vidikovca gaj, dizajniran je i postavljen impresivan, najljepši kip posvećen Gospi od Loreta, zaštitnici stanovnika općine Primošten postavljen 2017. godine.

Blažena Djevica Marija iz Loreta jedna je od mnogih i starih crnih Bogorodica rasutih diljem svijeta. Stigla je u Primošten, Hrvatsku u prvoj polovici XIX stoljeća, a njezina slika štuje se i slavi svake godine u crkvi sv. Jurja kao zaštitnica cijelog stanovništva.

Svetište Gospe od Loreta nalazi se u Italiji, i smatra se jednim od najpoznatijih marijanskih svetišta. U Primošten je stigla na temelju predaje o čudotvornosti slike, i tijekom povijesti štitila je mještane općine Primošten. Spomenik na brdu Gaj nastaje kao posveta tom svetištu, ali i kao potvrda povezanosti Hrvata s Loretom. Sporazum o prijateljstvu veže gradić Loreto i Primošten od rujna 2011 godine, a godinu dana nakon toga započeo je impozantan projekt koji je svečano inauguriran u svibnju 2017. godine na brdu gaj u čast Gospe od Loreta, u visini od 12,5 metara, dok sa pristupnim  stepeništem doseže 17,5 metara.

Ne propustite novouređenu atrakciju primoštenske ponude, Vidikovac Gaj koji oduzima dah. Posjetiteljima je osiguran veći parking na koji od sada mogu doći i autobusi.

Prošetajte do vrha vidikovca i pogledajte impresivnu panoramu šarmantnog Primoštena, nenadmašan pogled na otoke šibensko kninske županije, i najljepše prizore zalazaka sunca. Iz drugog kuta možete vidjeti poznate vinograde Bucavac, i marinu Kremik.

Tražite li nova iskustva koja će vam se urezati u sjećanje odvojite jedan dan i doživite iskustva s Vidikovca Gaj hvatajući zadivljujuće poglede na horizont.  Na vidikovcu Gaj se nalaze moderni Madona bar i suvenirnica, organiziraju se mnoga ljetna događanja i koncerti popularnih izvođača.

Za opširnije informacije o programima na Vidikovcu pratite informacije na Visit Primosten te stranicu auroraclub.hr.

Autor: tz-primosten.hr / dalmatiasibenik.hr

Fotografija: Timotej

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Kamping na otocima “Od prirode i s prirodom”

Read Next

Castle rock festival – Brinje