Kamping na otocima “Od prirode i s prirodom”

Svaki kampist prije svega mora razumjeti da su otočani nešto posebno i da se na otocima živi drugačije, vrlo preporučljivo za one koji teže za relaksacijom i izgubljenim mirom.
Otoci su jedinstvena ponuda turističke Hrvatske i u Europi bez konkurencije, s velikim neiskorištenim potencijalom za većinu Europljana koji još nisu imali priliku upoznati čudesan i poseban svijet prirode u svojem susjedstvu. Zato svi oni zaljubljeni „kampisti-otočani” moraju upoznati etos življenja na otocima, pravila i dimenzije života po mjeri čovjeka.

Otočani su oduvijek radili i mislili na generacije koje dolaze, odnosno na ono što kampisti danas nazivaju „održivim razvojem”. Nema većeg izazova za kampiste do istraživanja posebnosti života na otocima, toliko sličnim njihovim potrebama.
Najveće blago otoka je žilavost obitelji koje tamo stoljećima kroz povijest odvojeno od kopna i posjeta modernih „nomada” prkose svim nedaćama svakodnevnog života. Otoci su mjesta gdje treba znati živjeti posebnim i drugim ritmom u odnosu na život u velikim urbanim sredinama. Svaki hrvatski otok, a ima ih preko tisuću, ističe se jedinstvenom autentičnom prirodnom građom, položajem na moru, reljefom, klimom, florom i faunom.


Iako su hrvatski otoci dijelili nedaće iste civilizacije i bivali osvajani od istih osvajača, povjesničari ih zovu „vječne lanterne” na europskim putevima između Mediterana i Europe. U surovoj borbi, na škrtoj zemlji iz tih kamenjara rađaju se najljepše otočne arhitekture od kamena i ploča. Svaki otok je svijet za sebe kao jedinstveni sklop prostora, povijesti i kulture, stoga je i more, okoliš i životni ugođaji na otocima obavijen sasvim drugim bojama, izrazitijim, dubljim, bogatijim i samo njima svojstvenim.

Pitomi i i po svojoj prirodi mirni otočani najveća su garancija velike gostoljubivosti i
ljubaznosti u prihvatu kampista.
Biseri koje predstavljamo kao otočne kampove su:

Kvarner
Kovačine, Slatina – Cres, Bijar, Preko Mosta – Osor, Baldarin, Lopari,
Rapoča – Nerezine, Poljana, Čikat – Mali Lošinj, Njivice – Omišalj – Krk, Pila, Konobe – Punat – Krk, Zablaće, Tiha, Bunculuka – BaškaKrk, Politin, Ježevac, Bor – Krk, Selce – Selce, San Marino, Padova III – Rab, Straško – Novalja – Pag.
Foto: visitnovalja.hr
Zadar
Šimuni, Straško – Pag, Lučina – Pašman, Sovinje, Adriana – Tkon.
Šibenik
Jazina – Tisno, Slanica – Murter, Jezera Lovišća – Jezera.
Split
Kito – Brač, Jurjevac, Nudist, Grebišće, Holiday, Vira, Mlaska – Hvar.
Dubrovnik
Antony boy, Palme, Viganj – Kučište, Adriatic, Nevio – Orebić,
Vrela, Zakono – Brijesta – Pelješac, Prapratno, Kalac – Ston – Korčula.

Autor: Jerko Sladoljev

Fotografije: Luka Tambača

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta – Sinj

Read Next

Vidikovac Gaj u Primoštenu – kip Gospe od Loreta