Najnovija ACI marina “Veljko Barbieri” Slano

Najnovija ACI marina u Slanome idealno je polazište za krstarenje Elafitima ili izlet do Dubrovnika, a ime je dobila po idejnome tvorcu lanca ACI marina Veljku Barbieriju.
ACI marina “Veljko Barbieri” Slano

Sagrađena je u prelijepoj uvali koja je oduvijek bila dobro sklonište za sve brodove. Za rekreativce i goste željne aktivnijega odmora Dubrovačko primorje nudi 50 km dugu biciklističku stazu. ACI marina Slano leži u istoimenoj prostranoj i prelijepoj uvali. Do Lopuda, gradića što se pružio duž istoimene uvale istoimenoga otoka okruženoga bujnom vegetacijom, kolijevke dubrovačkoga brodarstva, i njegove uvale Šunj tek je desetak milja plovidbe. Koju milju dalje put istoka čeka nas Koločep, posljednji naseljeni južnojadranski otok.

Uplovljavanje

ACI marina “Veljko Barbieri” nalazi se u sjeveroistočnom dijelu prostrane Luke Slano, što se zavukla u kopno na sjevernoj obali Koločepskog kanala ravno nautičku milju. Dobro zaštićena od svih vjetrova još od antičkog doba bila je poznato sidrište. U Luku Slano uplovljava se kroz 340 metara širok prolaz između Gornjeg i Donjeg rta. Na Donjem rtu (W punta uvale) nalazi se svjetionik (C Bl 3s 16m 4M). Lučko svjetlo nalazi se mjesnoj rivi 150 metara sjeverozapadno od marine. Od ulaza u Luku Slano prema marini valja uzeti kurs NE. Dubine u luci su dostatne za sigurnu plovidbu, pretežno se kreću između 10 i 35 metara. Pliće je jedino uz obale, do minimalno 5 metara.

U Koločepski kanal zaštićen nizom Elafitskih otoka uplovljava se kroz nekoliko prolaza. Prvi je sa zapada Mali Vratnik između poluotoka Pelješca i otočića Olipe, potom slijede Veliki Vratnik, između Olipe i otoka Jakljana te Prolaz Harpoti, između otoka Jakljana i Šipana. Više prema istoku nižu se Lopudska vrata, između otoka Šipana i Lopuda, Koločepska vrata, između Lopuda i Koločepa te Velika Vrata koja su najjužniji ulaz u kanal.

Autor: aci-marinas / visit-slano / visitdubrovnik

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Izložba – Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije

Read Next

Mljetski sajam domaćih proizvoda “Iz poja na trpezu” – kušajte najbolje od domaćih OPG-a