Izložba – Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije

Muzej grada Zagreba, 19. lipnja – 10. rujna 2023.
Autorica: 
Marina Perica Krapljanov, viša kustosica

U prosincu 2021., Muzej grada Zagreba i Zagrebačka filharmonija potpisali su Ugovor o donaciji plakata, programa, fotografija i diskografije Zagrebačke filharmonije, čime su još jednom potvrdili svoju dobru višegodišnju suradnju i međusobno povjerenje.

Upravo je Muzej grada Zagreba baštinska institucija koja čuva, stručno obrađuje i javnosti predstavlja tisuće fragmenata koji „pričaju“ povijest našega grada.

Jedan od ciljeva izložbe Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije jest prošlost i sadašnjost Filharmonije prezentirati Zagrepčanima i svim ljubiteljima glazbe. Priča je to o vrsnim umjetnicima, jer u Filharmoniji su kroz povijest djelovale tisuće glazbenika, dirigenata, muzikologa i scenskih radnika koji su kroz stoljeće  davali osobne doprinose stvaranju čarolije glazbe.

Od kvodlibeta, glazbene priredbe „mješovitog rasporeda i slobodno odabranih opernih fragmenata“, do danas tisuće je nastupa na pozornicama diljem svijeta.

Izložba prezentira stotine plakata, kazališnih objava, memorabilija, fotografija s pozornica i izvan njih, diskografskih izdanja te snimaka koncerata.  Od dirigentskih štapića Ivana pl. Zajca, koji je djelovanjem u zagrebačkoj operi utemeljio profesionalni glazbeni sastav iz kojeg će nastati naša najveća glazbena institucija, Zagrebačka filharmonija,  od kvodlibeta izvedenog 25. veljače 1871. do današnjih nastupa i digitalnih zapisa, izložba je prigoda za prisjećanje na znane i manje poznate događaje, na nastupe i na umjetnike. Dijelovi izložbe posvećeni su društveno angažiranom djelovanju Filharmonije kroz koncerte humanitarnog karaktera, potom edukativnim programima usmjerenim prema najmlađima radi „stvaranja“ novih generacija ljubitelja klasične glazbe, afirmaciji mladih glazbenika te koncertima na otvorenom.

Povijest i značenje Zagrebačke filharmonije, sažeti u studijsku izložbu u Muzeju grada Zagreba, poklon su i zahvala glazbenicima tog filharmonijskog orkestra koji nam život čine radosnijim, a naš grad prepoznatljivim.

Izložbu odlikuje interaktivnost, cilj je svakog posjetitelja zainteresirati i uključiti u čaroban svijet glazbe koji stvara Zagrebačka filharmonija. Na samom ulazu, posjetitelji će ući u orkestar, osobno „upoznati“ svakog njegovog člana i instrument, a sve pod ravnanjem maestra, šefa dirigenta Dawida Runtza.

Koncertni majstor Zagrebačke filharmonije, Orest Shourgot, izveo je na početku svečanog otvorenja 19.6. u Muzeju grada Zagreba skladbu Borisa Papandopula: Monolog za violinu solo – Tempo libero, a potom su mladi glazbenici izveli skladbe; Bella Bartok: Romanian folk dances i G. Gershwin, arr. A. Marshall: Summertime, Slowly.

Što je filharmonija te kako i zašto glazbenici imaju dodijeljene pozicije na pozornici tijekom koncerta?

U čemu je razlika između prve i druge violine?

Tko je koncertni majstor i za što je zadužen vođa dionice?

Što djeca znaju o Filharmoniji i koji su programi namijenjeni najmlađima?

Odgovore na ova pitanja, ali i brojne druge zanimljivosti, otkrijte na izložbi Osjeti harmoniju Zagrebačke feelharmonije.

Autor: www.mgz.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Prijavite se za 19. po redu manifestaciju Eko Etno Gacka

Read Next

Najnovija ACI marina “Veljko Barbieri” Slano