Povijesni tragovi Novalje – novaljske turističke šetnje uz stručno vodstvo

Pridružite se šetnjama i uživajte uz Darku u Povijesnim tragovima Novalje.

Zanimanje turista za kulturno povijesnom baštinom u svijetu, u značajnijem je porastu. Turistička zajednica grada Novalje reagirala je novom turističkom ponudom, besplatnim razgledima grada pod nazivom Povijesnim tragovima Novalje.

Razgledi se organiziraju kroz ljeto povodom obilježavanja 70 godina turizma grada Novalje, u sklopu projekta ‘Exploring Croatia with Darka’. Simpatična Darka, stručnjak turističkog storytellinga, predstavlja gostima Novalju od povijesti, rimskih korijena, sve do srednjovjekovnog sjaja i kreira nezaboravne, emotivne razglednice.

Šetnje Povijesnim tragovima Novalje, prilika su za oživljavanje vrijednih podataka. Na bogatu povijest života destinacije ukazuju mnogobrojni arheološki nalazi i eksponati izloženi u Gradskom muzeju Novalja i u Arheološkom muzeju Zadar. Zanimljiv je podatak da je zbog svojeg položaja i mogućnosti plovidbe burom u krmu, luka današnje Novalje bila značajno pristanište u rimsko doba na jadranskom plovnom putu od Sredozemlja prema sjeveru Italije.

S vremenom formiralo se lučko naselje pod latinskim nazivom navalis tj. navalia, u prijevodu pristanište ili luka za opskrbu brodova, mjesto gdje su se brodovi sklanjali tijekom zime, što ukazuje i na nastanak imena grada.

Novalja je bogata i kulturno povijesnom te sakralnom baštinom. U gradu se nalaze tri vrijedna sakralna objekta izgrađena u blizini luke, crkve koje su služile žiteljima Novalje, kao i moreplovcima i gostima koji bi doplovili brodovima. Novalja kao luka korištena je pretpostavlja se i stoljećima ranije. Dokaz tome je najznačajniji arheološki lokalitet iz antike – rimski vodovod (Talijanova buža) iz 1. st. što nam kazuje da je luka bila u opticaju i mnogo ranije u povijesti. Na području grada konstantno su u tijeku arheološka istraživanja, također i podmorja uz nova otkrića.

Krenite zajedno uz Turističku zajednicu grada Novalje i Darku u novu, opuštenu ljetnu sezonu… Prilikom novaljskih šetnji, sudionici će imati priliku saznati podatke i oduševiti se pričama o tradiciji ribarstva, maslinarstva, suhozidne gradnje i izradbe čipke, zanimljivostima o pletenju suvenira iz ovčje vune ili o izradi jednog od tradicijskih motiva – Tega, čipkastog veza na raspletu kojim su žene ukrašavale košulje.

Sigurno će vas oduševiti i priča o domaćoj kuhinji i lokalnim specijalitetima, a koje nakon razgleda možete kušati u brojnim restoranima grada i okolice.

Autor: visitnovalja.hr / Sunčana Matić

Fotografija: Alexsander Carter Wilson

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Otvoren je Hrvatski centar koralja Zlarin

Read Next

Renesansni festival Koprivnica 2023.