Otvoren je Hrvatski centar koralja Zlarin

Ovaj projekt zaokružio je fascinantnu priču o otoku i čovjeku.

Priča o koraljarstvu, najznačajnijem kulturnom naslijeđu i najvećoj posebnosti otoka Zlarina od sada je ispričana na jednom mjestu – Hrvatskom centru koralja koji je svečano otvoren u prisustvu ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, predstavnika Grada Šibenika, Tvrđave kulture Šibenik koja je preuzela upravljanje centrom te brojnih istaknutih uzvanika.

U Hrvatskom centru koralja Zlarin na inovativan i zanimljiv način ispričana je priča o višestoljetnoj tradiciji koraljarstva na tom otoku u šibenskom arhipelagu. Osnovna funkcija centra je očuvanje i interpretacija kulturno – povijesne, tradicijske i prirodne baštine.

HCKZ predstavlja jedinstvenu priliku za povezivanje višestoljetne tradicije koraljarstva kroz njezinu sveobuhvatnu analizu s današnjom perspektivom i aktualnom ekološkom problematikom koja će osigurati uključivanje budućih generacija u očuvanje i promišljanje novih načina suživota. Osnovni cilj projekta je doprinos održivom lokalnom razvoju kroz uspostavu HCKZ, a sam centar za cilj ima povećanje privlačnosti odredišta koja će se temeljiti na valorizaciji prirodne baštine te jačanju obrazovnih kapaciteta lokalnog stanovništva i posjetitelja o važnosti zaštite prirode.

– Tvrđava kulture danas otvara čak peto poglavlje o održivom upravljanju u kulturi što nam u isto vrijeme predstavlja čast, zadovoljstvo, ali i strahopoštovanje. Čestitam svima koji su sudjelovali u projektu i koji su intenzivno radili da se sve što je zamišljeno i ostvari. Svima koji su radom, emocijama, idejama, predmetima i iskustvima pridonijeli da imamo postav koji se može nazvati pravim muzejskim postavom, a koji je zaokružio fascinantnu priču o otoku i čovjeku, o odnosu čovjeka i prirode. Ovo je prirodni nastavak šibenske priče o EU projektima, a glavni cilj je održivi i lokalni razvoj. Mi ćemo se truditi maksimalno iskoristiti sve što nam ovaj prostor pruža, a sve za boljitak budućih generacija za koje sam sigurna da će rado dolaziti i s velikim zanimanjem upiti ovu priču – kazala je ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Povodom otvorenja Centra na Zlarinu je tijekom prva dva vikenda u lipnju organiziran bogat i raznolik program, a kako bi što više građana moglo uživati u ljetnim danima na otoku, razgledati novootvoreni Centar koralja Zlarin, družiti se uz glazbu i sudjelovati u ostalim aktivnostima, organiziran je i besplatan brodski prijevoz iz Šibenika!

Autor: hckz.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

5. The Coklje Fest i konferencija “Nematerijalna baština kao potencijal razvoja”

Read Next

Povijesni tragovi Novalje – novaljske turističke šetnje uz stručno vodstvo