5. The Coklje Fest i konferencija “Nematerijalna baština kao potencijal razvoja”

1. srpnja 2023. godine održat će se 5. The Coklje Fest. Ovaj svojevrsni street art festival pravi je spoj tradicije, kreative i zabave. Uvod u festival započet 9. lipnja, konferencijom  “Nematerijalna baština kao potencijal razvoja”  u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta.

5. The Coklje Fest održat će se u gradskom parku u organizaciji Turističke zajednice Grada Otočca gdje možete saznati sve detalje programa.

Festival započinje u jutarnjim satima turističkim vođenjem uz pričanje starih priča pod nazivom Baštinica grada koju organiziraju KUBS Baštinica i Strukovna podgrupa kulturnog turizma ŽK Otočca. U popodnevnim satima očekuju Vas brojni proizvođači s kreativnim i zanimljivim proizvodima, suvenirima i predmetima. Saznajte kako se točno coklje izrađuju i zbog čega su specifične. Ljubitelje slatkog i ove godine razveselit će najfinije čapalinke dok će se onim gladnijima više svidjeti konkretniji meni. Uz sve to imate priliku sudjelovati na modnoj reviji, kreativnim radionicama o cokljama i izboru najboljeg suvenira te zaplesati uz note lokalnih glazbenika.

Za ljubitelje pisanja i natjecanja i ove je godine aktualan izbor za „najbećarac“,  a sve što trebate napraviti kako bi se prijavili je osmisliti  najbolji, najšaljiviji i najsimpatičniji stih bećarca (bez uvredljivih izraza) i poslati na mail TZ Otočca, zajedno s imenom i prezimenom i mjestom stanovanja, do 5.lipnja 2023. Svaki natjecatelj može sudjelovati s najviše 3 (dvo)stiha bećarca, a tema bećarca moraju biti coklje.

Uvod u sami festival započet će 9. lipnja, konferencijom  “Nematerijalna baština kao potencijal razvoja”  u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta.

Gacko pučko otvoreno učilište Otočac organizira konferenciju „Nematerijalna baština kao potencijal razvoja“ koja će se u Otočcu po prvi put održati 9. lipnja 2023. godine u 18 sati. Organizatoru se kao glavni partneri pridružuju Grad Otočac i Turistička zajednica Grada Otočca te brojni drugi partneri, a konferencija će okupiti pet predavača iz različitih sektora povezanih s baštinom, turizmom, poduzetništvom i kreativnim industrijama.

Konferencija će se, s ciljem snažnijeg umrežavanja s lokalnom baštinom i lokalnom zajednicom, održati na otvorenome, na platou ispred Učeničkog doma i otvorena je za sve zainteresirane sudionike. Sudionici konferencije će, nakon panelističkog dijela, imati priliku kroz neformalno druženje razmijeniti kontakte i iskustva vezana za postojeće i potencijalne projekte.

Razvoj ruralnih područja kroz očuvanje nematerijalne kulturne baštine, implementacija nematerijalne kulturne baštine u poduzetničke i obrtničke pothvate, kulturni turizam i popularizacija nematerijalne kulturne baštine kroz digitalne medije neke su od aktualnih tema kojima će se konferencija u svom prvom izdanju baviti.

Teme konferencije odabrane su s ciljem doprinošenja ostvarivanju prioriteta koji su postavljeni u strateškim dokumentima Grada Otočca – „Strategiji razvoja Grada Otočca 2019. – 2023.“ te „Strategiji razvoja turizma Grada Otočca“.

Svoja iskustva u upravljanju projektima baziranima na baštini podijelit će Monika Vrgoč, direktorica Turističke zajednice Grada Sinja, Jagoda Divić, samostalna savjetnica u Sektoru za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore, Petra Mandac, prodekanica za međunarodnu suradnju i nositeljica kolegija „Svjetska kulturna baština“ i „Kulturni turizam“ Veleučilišta Aspira, Anita Bušljeta Tonković, viša znanstvena suradnica Instituta za društvene znanosti Ivo Pilar i Ema Bašić, asistentica na Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar.

Konferencija će se održati uz partnersku podršku Hrvatskog ureda za UNESCO, u godini u kojoj se obilježava 20 godina od proglašenja UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, a popisu partnera pridružuju se Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Institut za etnologiju i folkloristiku, Razvojni centar Ličko-senjske županije, Turistička zajednica Ličko-senjske županije, Klaster Lika Destination, Fotoklub Otočac i Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke.

Autor: discover-otocac.com/hr / gpou-otocac.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Highlander Medvednica avantura

Read Next

Otvoren je Hrvatski centar koralja Zlarin