Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante otvoren je za javnost, razgledajte izložbu „Dodir rijeke i mora“

Posjetiteljski centar u kanalu sv. Ante službeno je 26.5.2023. otvoren za javnost svečanim programom otvorenja u uvali Minerska kod Šibenika. Centar je otvoren prigodnom sadnjom drveta ispred centralne zgrade Posjetiteljskog centra.

Povodom otvorenja, Dani otvorenih vrata posjetiteljskog centra ‘Kanal sv. Ante’ uz besplatan ulaz za sve potrajat će do kraja mjeseca. Radno vrijeme centra je od 9 do 16 sati svakog dana.

Posjetiteljski centar “Kanal sv. Ante” nalazi se u uvali Minerska, jednoj od najpristupačnijih uvala Kanala sv. Ante, do koje se može doći kopnom, ali i morskim putem.

Posjetiteljski centar “Kanal sv. Ante” je centralno mjesto za prezentaciju bioraznolikosti te prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Šibensko-kninske županije, namijenjeno informiranju i edukaciji posjetitelja. Izložbeni sadržaji uključuju niz multimedijalnih interaktivnih prikaza flore i faune, posebice podmorja, koje uključivo s uređajima virtualne stvarnosti posjetiteljima omogućuje neposredan doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti prvenstveno kanala i ušća Krke, a potom i ostalih zaštićenih područja Šibensko-kninske županije.

Postav izložbe „Dodir rijeke i mora“ autora Filipa Beusana priča je o ušću rijeke Krke od Skradinskog buka do tvrđave sv. Nikole. Izložba posjetitelja postupno uvodi u podvodni svijet estuarija rijeke Krke. Na velikoj maketi podvodnog ambijenta koja zauzima cijelu prostoriju, postavljeni su odabrani vjerni modeli podvodnih vrsta od kojih su pojedini obogaćeni kinetičkim sklopovima te se pokreću kada se preko senzora uoči prisutnost posjetitelja. Školjke koje zatvaraju svoje ljušture i projekcija sipe koja se mimikrijom pri kretanju stapa s okolinom, samo su neki su od izložaka koji će vas oduševiti! Važan dio postava izložbe posvećen je ekologiji, a njegovi poučno-zabavni sadržaji napravljeni su s ciljem utjecanja na svijest o čovjekovom utjecaju na okoliš. Očekuju vas zanimljivi izlošci, 3D animacije, grafike, skulpture, virtualni mikroskop, podmornica sa simulacijom zarona kroz kanal, kao i fascinantna virtualna šetnja podmorjem koja vas kao ronioca vodi na različite lokacije podvodnih lokaliteta duž toka rijeke Krke pa sve do njenog utjecanja u more. Uz to, moći ćete i poslušati kako zvuči podvodno zvučno onečišćenje.

Na lijevoj strani kanala vojska bivše Jugoslavije – JNA sagradila je kompleks vojnih objekata, skladišta i pristaništa s pripadajućom infrastrukturom te je ovaj prostor bio nepoznat čak i šibenčanima sve do prije dvadesetak godina jer je tamo pristup bio strogo zabranjen. Vojsci se ne može zanijekati da je u nekim elementima održivo gospodarila prostorom, uvažavajući njegove vrijednosti – tome u prilog svjedoče stotine metara suhozida koje je izgradila u okolini centra te očuvana flora i fauna ovog područja nakon odlaska vojske.

Odlazak JNA iz Minerske ovjekovječen je jednim od ponajboljih i najgledanijih suvremenih hrvatskih filmova. Film „Kako je počeo rat na mom otoku“ sniman je i ovdje, inspiriran je stvarnim prosvjedima koji su se odvijali ispred vojarne JNA u Šibeniku, a autori su mu šibenčani Ivo i Vinko Brešan. Upravo u čast tome jedna od deset interpretacijskih ploča ispred centra je „Pašta Šuta“, a osim što daje recept za pripremu ovog jela služi i kao memento sceni iz filma uz sjećanje na poznatu rečenicu „Aleksa vrati se doma! Skuvala sam ti paštašutu.“ Interpretacijska ploča „Paštašuta“ obogaćena je i vizualnima sadržajem skulpturom istoimenog jela u loncu.

Posjetiteljski centar Kanal sv. Ante, uz stalni postav izložbe „Dodir rijeke i mora“, raspolaže i modernom multimedijalnom dvoranom te nudi četiri tematska programa edukacije za različite skupine djece i odraslih. Sitnice za uspomenu možete kupiti u suvenirnici, a tu su i edukativno-odmorišne zone te amfiteatar omeđen suhozidom. Naši najmlađi mogu uživati na dječjem igralištu, a predah potražite u caffe baru sa zimskim vrtom i terasom!

Osim centralne zgrade Posjetiteljskog centra Kanal sv. Ante koja je sadržajima u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom, na dijelu postojeće šetnice od uvale Škar do centra izgrađena je staza za slijepe i slabovidne osobe s pet postaja na Brailleovom pismu te na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u sklopu EU projekta ‘Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante – 2.faza’ nekadašnju je napuštenu zgradu u sklopu vojnog kompleksa Minerska pretvorila u moderno opremljen centar sa info pultom, suvenirnicom, atraktivnim multimedijalnim muzejskim postavom, višenamjenskom dvoranom za predavanja i uredima zaposlenika. Osim centralne zgrade posjetiteljskog centra, uređen je i caffe bar s otvorenom terasom i zimskim vrtom, poučna staza za slabovidne i slijepe osobe, te zgrada sa sanitarnim čvorovima.

Projekt ‘Turistička valorizacija u kanalu sv. Ante 2 faza’ ukupno je vrijedan 3.459.847,14 eura od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano 2.605.821,37 eura bespovratnih sredstava. Projekt su sufinancirali i Ministarstvo regionalnog razvoja te Fond za zaštitu okoliša.

Nositelj projekta je Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, a partneri na projektu su šibensko-kninska županija, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije.

Autor: priroda-skz.com/hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Opera Zagreb Festival

Read Next

Highlander Medvednica avantura