Pećinski park Grabovača – Poučne staze

U studenom 2019. godine šire područje Grabovače proglašeno je trajno zaštićenim u kategoriji ZNAČAJNI KRAJOBRAZ. Značajni krajobraz RISOVAC GRABOVAČA obuhvaća površinu od 5620,72ha.

Na području značajnog krajobraza evidentirana je velika georaznolikost te su na malom prostoru skupljene sve one značajke koje Liku čine posebnom hrvatskom regijom i posebnom regijom krša Dinarida (Buzjak, Bočić i Pahernih, 2013).

Poučne staze dostupne za javnost:

Čovjek i krš

Poučna staza Čovjek i krš odnosi se na suživot čovjeka i prirode na području Grabovače i Perušića. Prolazi pokraj tri špilje i jedne jame (u koje je zabranjen ulazak) kroz šumu bukve i graba sve do najljepšeg vidikovca u parku (743 mnv), s kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Like, Ličko polje, te veći dio Velebita.

Duljina cijele staze: 3.5km (2h)
Kraći dio staze – do vidikovca: 1.5km (45min)

 Tragom Mirka Maleza

Poučna staza Tragom Mirka Maleza povezuje 5 špilja i nazvana je u čast pionira hrvatske speleoarheologije. Akademik Malez napravio je prve detaljne nacrte svih špilja na području parka davne 1946. godine. Prolazeći šumama i livadama, okruženi netaknutnom prirodom, shvatit ćete zašto je Mirko Malez bio očaran krajolikom Grabovače.

Duljina staze: 2 km (1,5h)

Flora

Poučna staza Flora prolazi travnjacima brda Šutića vrh (787 mnv) te vodi šumovitim obroncima do Medine i Amidžine pećine. Područje Grabovače predstavlja bogatu bioraznolikost, raznolikost geolokaliteta i elemenata krajobraza, stoga u tipičnom krškom ambijentu na stazi Flora naučite razne zanimljivosti i karakteristike biljaka ove regije.

Duljina staze: 1.3km (45min)

Fauna

Poučna staza Fauna nalazi se na putu od suvenirnice do špilje Samograd i pruža informacije o zaštićenim i ugroženim (Natura2000) vrstama.

Duljina staze: 750m (15min)

Autor: pp-grabovaca.hr / visit-lika.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Održana završna konferencija projekta „LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu / Seabird conservation network in the Adriatic”

Read Next

Limes Bike & Family Tour