U Puli otvoreno Malo rimsko kazalište – antički spomenik kulture

05. svibnja 2023. godine na Dan grada Pule, održao se audiovizualni spektakl na Kaštelu, otvoreno je Malo rimsko kazalište. Pred ispunjenim tribinama događanje se odvijalo na i iza pozornice te na velikom ekranu na zgradi Arheološkog muzeja.

Otvorenjem obnovljenog i za suvremene potrebe adaptiranog Malog rimskog kazališta, antičkog spomenika kulture koji je gotovo dva desetljeća bio zatvoren za javnost, Pula je dobila novu ljetnu pozornicu čija povijest seže dvije tisuće godina u prošlost.

Proglašavajući taj jedinstveni antički spomenik otvorenim, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo „obnovom dragulja naše bogate kulturne baštine, koji smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije, kulture koju su velikim dijelom preuzeli naši hrvatski predci i sačuvali nam vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća“.

„Obnova i revitalizacija tog iznimnog kulturnopovijesnog spomenika najveća je kulturna investicija naše Vlade u posljednjih nekoliko godina. Večeras svjedočimo kako je drevne rimske ostatke u svoj raskoši naših kreativnih, arhitektonskih i umjetničkih potencijala ovaj projekt pretvorio u vrhunsko kulturno odredište“, rekla je ministrica te podsjetila i na važnu obnovu i adaptaciju zgrade Arheološkog muzeja Istre.


„Oba projekta imaju dugoročan plan samoodrživosti jer će omogućiti višestruko povećanje broja posjetitelja svih prostora kojima upravlja muzej, povećanje prihoda muzeja i osiguranje sredstva za održavanje spomenika“, istaknula je ministrica te zaključila kako će se revitalizacijom antičke arhitekture te obnovom ovog kazališta u njegovu prvotnu namjenu uvelike obogatiti kulturno-turistička ponuda ne samo Pule i Istre nego i cijele Hrvatske. 


Na koncu ministrica je čestitala svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog sjajnog projekta, „rezultata vizije, ogromne energije, truda i entuzijazma ravnatelja Arheološkog muzeja Istre u Puli, Darka Komše, njegova tima, arhitekta Emila Jurcana i svih suradnika koji su ovom neprocjenjivom antičkom spomeniku udahnuli novi život“. „Uz Arheološki muzej, najposjećeniji muzej u Hrvatskoj, Arenu i ostalu bogatu pulsku antičku baštinu, Pulski filmski festival i ostale kulturne sadržaje, Malo rimsko kazalište nakon obnove ponovno je postalo jedno od glavnih gradskih kulturnih središta“, poručila je ministrica. 

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, autor projekta obnove Malog rimskog kazališta Emil Jurcan te v. d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Na projektu rekonstrukcije, koji je jedan od najvećih projekata u kulturi u posljednjih dvadesetak godina i čija je vrijednost viša od tri milijuna eura, radili su interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u obnovi s 1,6 milijuna eura, 1,1 milijuna eura osigurano je putem fondova Europske unije (SAFU, odnosno MRRFEU), dok je ostatak sredstava osigurao Arheološki muzej Istre.

U prvom stoljeću naše ere, Malo rimsko kazalište služilo je kulturnim potrebama tadašnjeg stanovništva Pule. Primalo je između 3.000 i 5.000 ljudi, a u obnovljenu verziju danas, u skladu s modernim standardima sigurnosti, stane oko 1.250 osoba. Kazalište se i u moderna vremena koristilo, poput obližnje Arene. Kao i nekad u antičko doba, Malo rimsko kazalište bit će medij za susrete publike i umjetnika, različitih izvođača scenske umjetnosti i njezinih poklonika. Nakon gotovo dva desetljeća zapuštenosti ono je obnovljeno, kako je više puta istaknuto, kontrastnom metodom, upotrebom čelika i bijelog betona, pri čemu je iznimna pažnja posvećena tome da temelji nove konstrukcije nigdje ne dodiruju niti ugrožavaju rimske ostatke građevine.

Uz pirotehničke efekte, fanfare, glazbu i iznimno, svečano raspoloženje, program je počeo uz hommage poznatom pulskom opernom skladatelju, maestru Antoniu Smaregli, koji je rođen baš na Dan grada Pule. Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod dirigentskom palicom maestra Domenika Briškog izveo je Smareglinu skladbu “Salve Regina”.

Od 19. stoljeća, kada su prva arheološka iskapanja na svjetlo dana donijela jedan od ulaza u kazalište, preko 20. stoljeća u kojem se nastavilo s istraživanjima, čišćenjima, konzerviranjem i rekonstrukcijama – kulturno-povijesni značaj Malog rimskog kazališta ne prestaje rasti, a večeras, zahvaljujući nevjerojatnom prizoru punog gledališta, možemo reći da je dostigao svoj vrhunac, kazali su voditelji programa.

Autor: min-kulture.gov.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Izložba povodom 50. obljetnice Seljačkoj buni i Matiji Gupcu – SPOMENIK TRAJE!

Read Next

Novi Vinodolski obilježava važne obljetnice u turizmu