Oktogonalni ranokršćanski relikvijar iz Novalje

Zbog neprocjenjiva religijskog značenja i vrijednosti plemenitih metala od kojih su najčešće izrađivani, relikvijari spadaju u rijetku skupinu arheoloških nalaza. Novaljski relikvijari otkriveni su u manjoj podzemnoj komori formiranoj od ploča, ukopanoj u sklopu do danas neistražene ranokršćanske bazilike.

Prvotni komplet činili su pravokutna drvena škrinjica obložena iskucanim limom unutar koje su se nalazile staklena urna i srebrna eliptična posuda. Kasnije je prigodom nabave novih relikvija, skupini pridodan i poligonalni relikvijar.

Razdoblje ranog kršćanstva predstavlja procvat razvoja o čemu svjedoče svi ovi nalazi, a među njima se posebno ističe oktogonalni relikvijar od pozlaćenog srebrnog lima s iskucanim reljefom koji prikazuje Krista i apostole, raspoređen na osmerostranoj posudici, čiji poklopac ima na vrhu borovu šišku.

Ovaj nalaz datira iz IV st. i vrlo je kvalitetne umjetničke izrade te u potpunosti očuvan i čuvan u Arheološkom muzeju u Zadru.

Fotografija: Agencija Posada
Fotografija: Agencija Posada

Na relikvijaru je prikazana scena Predaje zakona (Traditio legis)  koja se prvi put pojavljuje u drugoj polovici 4. stoljeća. U središtu je uvijek prikaz Isusa Krista, dok mu se s lijeve strane nalazi Petar, a s desne Pavao. Kristova desna ruka je uzdignuta, dok u lijevoj drži volumen. Njegovo lice i ljevica naginju Petru, koji nosi križ te pruža ruke prema Kristu kako bi primio zakon. S Kristove desne strane nalazi se Pavao koji u lijevoj ruci drži svitak (rotulus), a desnu ruku pruža Kristu. Ostalih pet prikazanih apostola nije moguće identificirati jer se njihova ikonografija nadovezuje na prikaze filozofa. Svi su prikazani odjeveni u toge i palije s glavama u profilu. Trojica apostola drže svitke, samo jedan drži otvorenu knjigu (codex), dok se kao bradati muškarac s knjigom i svitkom u ruci prikazuje jedan apostol. Vjerojatno je zbog veličine predmeta brojka apostola s 12 smanjena na 7 apostola.

Ikonografija Krista među apostolima je česta i na sarkofazima s kraja 4. te početka 5. stoljeća, pa se stoga ikonografija s novaljskog oktogonalnog relikvijara dobro uklapa u to razdoblje. Tada se Predaja zakona sa svih 12 apostola najčešće prikazuje na sarkofazima, dok se na relikvijarima najčešće javlja u reduciranom obliku. Kristocentrične scene, koje se nalaze i na novaljskom primjeru, nastaju pod željom crkve da naglasi da vlast države dolazi od Boga i da je on jedini pravi vladar.

Autor: preuzeto od: J. BARAKA, 2008, 121 / visitnovalja.hr

Fotografija: Agencija Posada

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Opera gala & Marco Tamayo, gitara – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za Hrvatski glazbeni zavod

Read Next

Izložba povodom 50. obljetnice Seljačkoj buni i Matiji Gupcu – SPOMENIK TRAJE!