Kumpanija

Viteško udruženje Kumpanjija aktivno promiče i čuva stoljetne plesove i običaje Blata na otoku Korčula. Među njima je najzanimljiviji mačevalački ples Kumpanjija koji se izvodi uz ritam bubnja i zvuk mišnjice. Za vrijeme trajanja Blatskog ljeta Kumpanjija se izvodi svaki tjedan na Plokati ispred župne crkve.

Mačevalački ples Kumpanjija ili “ples od boja“ prenosi tradiciju narodne vojske koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Zato su se mještani udruživali u narodnu vojsku koja je branila mjesto od napada osvajača. Bubnjar je bubnjajući obilazio mjesto s nagovještajem opasnosti i pozivao na okupljanje, a nakon svake borbe s neprijateljem igrao se viteški ples. Iz vježbi te vojske razvio se ritualni mačevalački ples koji odražava vojnički duh ljudi koji su branili otok od osvajača. Kroz ples se prepoznaju elementi etničkih grupa koje su živjele na otoku i ostavile svoj trag: izumrli Pelazgi ostavili su buzdovan i bubanj, Iliri držak za barjak, stari Grci nošnju i mijeh, Rimljani vojnu formaciju i napokon Hrvati svoj Schiavona mač.

U pratnji bubnja i mišnjice, a pod vodstvom kapetana, plesači odnosno kumpanjoli izvode razne figure, a ples završava međusobnim mačevalačkim dvobojima. Posebno su zanimljive figure koje izvodi barjaktar s zastavom.

Tradicionalni glavni nastup Kumpanjije je na Dan Općine Blato i blagdan sv. Vincence 28. travnja kada se izvodi mačevalački ples, a nakon njega i tanac, ples muškaraca i žena koji potječe iz 17. stoljeća. Tijekom Blatskog ljeta svakog se tjedna uz kumpanjiju i tanac na trgu ispred crkve izvode i drugi plesovi u živopisnim nošnjama: kotilijun, četvorka i splet pokladnih plesova.

Viteško udruženje Kumpanjija utemeljeno je još 1927. sa ciljem očuvanja blatske folklorne baštine i obnavljanja narodnih običaja. Udruženje sakuplja i njeguje materijalnu i nematerijalnu baštinu Blata: nošnje, glazbene instrumente, pjesme, plesove, recepte itd.

Uz nastupe u Blatu V.U. Kumpanjija često gostuje i nastupa diljem Hrvatske i Europe.

Autor: tzo-blato.hr / visitdubrovnik.hr

1 Review

5

Maro

Bravo!

Write a Review

Read Previous

Dani otvorenih vrata Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova krških voda

Read Next

Opera gala & Marco Tamayo, gitara – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Zagrebačka filharmonija za Hrvatski glazbeni zavod