Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko kninske županije, Šibenik, Civitas Sacra

Šibensko kninska županija razvija vjerski turizam na temeljima raskošne i očuvane povijesne baštine i tradicije.

Konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko kninske županije održat će se u Šibeniku 13. travnja 2023. godine  u  Interpretacijskom centru Civitas Sacra. Ulaz na predavanja je besplatan uz prethodnu najavu na kontakt: info@lux-promocija.com.

Vrijednost teme vjerskog turizma proizlazi iz činjenice da definira važnost i veličinu posebnog oblika turističke ponude određenog vjerskim motivima putovanja. U domaćem turističkom sektoru se pojam vjerskog turizma ne spominje do danas, već ga se promatra u okviru razvoja kulturnog turizma s namjerom razvoja u budućnosti.  Ovo je posebice izraženo u Republici Hrvatskoj gdje su vjerski odnosno sakralni objekti često prikazivani kao kulturni elementi turističke ponude, bez identificiranja vjerskog elementa koji zasigurno povećava motive i želju za posjetom destinacijama u kojima je sakralni, vjerski ili duhovni segment zanimljiv turističkoj potražnji.

Opće je poznato da su mega turističke destinacije kao što su, primjerice za Islam – Meka i Medina, za Židovstvo – Jeruzalem, za Kršćanstvo – hodočašća u svetišta (Meksiko, Portugal, Francuska, Poljska, Turska, Sirija, Izrael, BiH, Njemačka itd.) obilježene najprije vjerom, sakralnim objektima i vjerskim događajima.  Svjetska turistička organizacija (UNWTO) procjenjuje da vjerski turizam godišnje generira stotine milijuna putnika motiviranih vjerom, od kojih je pedeset posto stvarnih hodočasnika. U povijesti su destinacije s ponudom vjerskog turizma postale središte vjerskih, trgovačkih i kulturnih događanja, s visokim ekonomskim pokazateljima važnih za čitavu državu. 

U Šibeniku gradu muzeju na otvorenom i Šibensko kninskoj županiji tradicija vjerskih događanja i običaja je vrednovana, a sakralna baština pokušava se očuvati i zaštititi poput primjerice Katedrale sv. Jakova u Šibeniku (UNESCO), prepoznata je i prezentirana kao vrijedna baština i putem interpretacijskog centra Civitas Sacra. 

Organizator Konferencije, Sunčana Matić iz agencije LUX Promocija nastavlja razvoj teme vjerskog turizma putem suradnje u zajedničkim aktivnostima crkve, vjerskih zajednica i države u razvoju ove posebno vrijedne turističke domene s ciljem osnaživanja vidljivosti duhovne ponude u turizmu. Nakon desetak godina djelovanja na pozicioniranju vjerskog turizma Hrvatske, ovaj izuzetan specifičan oblik turizma postaje referentan u održivom, gospodarsko turističkom razvoju i kod nas.

Hrvatskoj slijedi novi zamah i razvoj vjerskog turizma u skoroj budućnosti te je potrebno i dalje transparentno djelovati na razvoju i zaštiti teme i putem edukacije, primjerenoj međunarodnoj promociji vrijedne baštine, a što je i ministrica turizma i sporta RH, Nikolina Brnjac spomenula pri nedavnom posjetu Vatikanu. Također, najavljeno je ispred MINTS – vjerski turizam razvijat će se ozbiljnije i intenzivnije i putem nove Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Program Konferencije vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća Šibensko kninske županije, stručno znanstvenim predavanjima okuplja ugledne predavače. Konceptom predstavlja putokaz mogućnosti valorizacije sakralne baštine i arheoloških lokaliteta uronjenih u najljepše prirodne resurse Jadrana za ekspanziju novih turističkih paketa i promidžbe destinacije.

Konferencija će se održati uz podršku Šibenske Biskupije pod pokroviteljstvima Ministarstva turizma, Županije Šibensko kninske i Grada Šibenika. Sponzori su Grad Šibenik, Turistička zajednica Šibensko kninska, Turistička zajednica Šibenik.

Program:

09:00-09:40 Razgled Interpretacijskog centra “Civitas Sacra”

10:00-10:20 Pozdravni govori

10:20-10:40 Valentino Dražić Celić, Interpretacijski centar “Civitas Sacra”

– Interpretacijski centar “Civitas Sacra”

10:45-11:05 Dario Mikulandra, Šibenska biskupija

– Vjera i tradicija – putokaz i oslonac za budućnost

Prikaz tradicionalnih štovanja i pobožnosti šibenske biskupije o jubilarnoj 725. godišnjici ustanovljenja biskupije, uz prikaz 4 izdvojene proslave/svetišta

11:10-11:30 dr.sc. Ante Jurčević, Arheološki muzej Split, ravnatelj

– Ostaci benediktinske opatije svetog Bartolomeja i katedrale kninskog biskupa na Kapitulu kod Knina

11:35-12:00 dr.sc. Marko Sinobad, Ministarstvo kulture i medija, Uprava za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorski odjel u Šibeniku

– Prezentabilnost arheoloških nalazišta s ostacima sakralnih objekata na području Šibensko-kninske županije

– Sakralna baština Eparhije dalmatinske: projekti uređenja riznice Manastira Krke i Muzeja Eparhije dalmatinske u Šibeniku

12:00-12:30 Pauza

12:30-12:55 dr.sc. Maja Petrinec, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

– Sakralna baština srednjovjekovne kninske županije

13:00-13:20 dr.sc. Drago Marguš

– Visovac – otok vjere i duhovnosti

13:25-13:45 Monika Vrgoč, Turistička zajednica grada Sinja, direktorica turističkog ureda

– Valorizacija kulturno sakralne baštine u razvoju turističke ponude i Staza Gospi Sinjskoj

13:50-14:10 Anamarija Kućan, Javna ustanova “Priroda” Šibensko-kninske županije

– Sakralno blago Kanala sv. Ante u Šibeniku

14:15-14:35 Antonia Slamić, Tina Biluš, Udruga turističkih vodiča “Mihovil” Šibenik

– Važnost interpretacije sakralne baštine za razvoj vjerskog turizma

14:40-15:00 Marina Lambaša, Muzej grada Šibenika

– Kulturno-povijesna baština u stalnom postavu Muzeja grada Šibenika

Autor: lux-promocija.com

Fotografija: Civitas Sacra

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

“Proljetni STEM kamp” u Znanstvenom vrtu u Puli

Read Next

Tradicionalni rođendanski promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera