Ilok i prostranstva okolice

Uz Ilok, preporuča se i posjetiti obližnji Šarengrad, tradicionalno ribarsko mjesto na Dunavu, zatim Bapsku i svakako Dolinu mamuta Mohovo, s divovskim skulpturama od slame uz cestu Vukovar − Ilok, te poznati Vučedolski muzej, u kojem ćete pronaći vrijednu arheološku zbirku jedne stare civilizacije i poznatu Vučedolsku golubicu.

A kada posjetiti ovaj grad? Ilok i njegova okolica preporuka su za sva godišnja doba. Zimi ćete uživati u snježnoj idili, možda zaleđenu Dunavu, zimskim šetnjama gradom i okolicom, a možda i u romantičnoj vožnji saonicama sa zapregom poznatih slavonskih lipicanaca. U proljeće će vas oduševiti buđenje prirode, raznovrsnog zelenila i procvalih voćnjaka koji okružuju Ilok, kao i radovi na mnogobrojnim vinogradima. Ljeto je vrijeme koje donosi raskošno njihanje zlatno-žutoga žita, prelijepa polja žutih suncokreta, cvjetne livade i slatke plodove voćnjaka te zelene vinograde koji već nagovješćuju kvalitetu grožđa i budućega vina. Dunav također donosi ljetnu radost i uživanje u ribolovu i raznim sportskim aktivnostima.


A u jesen, najveća atrakcija i radost za vinogradare, vinare i mnogobojne posjetitelje tradicionalne su iločke berbe. U vrijeme berbe zacijelo ćete uživati u svim vrstama odličnoga grožđa, ali osobito u tramincu. Nemojte propustiti jedinstvenu priliku da tada u Iloku posjetite Principovac, na kojemu se upravo i uzgaja traminac. Vrsni poznavatelji vina zato su i dali posebno zaslužen epitet tramincu nazvavši ga Princem s Principovca.
Potpuno i nezaboravno zadovoljstvo i iskustvo pružit će vam i eventualni boravak u apartmanima visoke kategorije Principovac koji nudi vrlo kvalitetan smještaj i usluge. S poznatog vidikovca na vrhu zgrade pruža predivan i jedinstven pogled na vinograde koji ga okružuju, na okolicu Iloka pa i dio Srijema.


Ilok i okolica ne mogu vas nikada iznevjeriti − samo oduševiti. Osobito neizmjerna
ljubaznost, dobronamjernost i poseban šarm ljudi ovoga kraja. O tome svjedoče i riječi čovjeka koji je dao značajan doprinos u razvoju vinogradarstva i vinarstva
ovog kraja, dr. Nikole Miroševića:

Volim u tom okružju, pod vizurama franjevačkog samostana, tog duhovnog braništa, doživjeti dunavske zore i sutone, ispisivati intimni dnevnik doživljen s tim časnim ljudima. Onim duhovnim stožerima iz jednog egzodusa, onim zaljubljenicima iločkih prostranstava koji nikada nisu poimali zaludnost povratka na svoja ognjišta. Jer i njima je, kao i Straussu, ta plava rijeka metafora neizbrisive povijesti i civilizacijske svijesti u današnjici. A taj kraljevski iločki traminac opstaje i veseli kao trajna poveznica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Autor: ilok.hr / Slobodan Bukvić, Croatia Airlines, “Croatia”, zima 2019/20

Fotografije: Ivan Ripić

1 Review

Ivana
5

Gđa

Predivno!

Write a Review

Read Previous

Kapitul kod Knina – početci starohrvatske arheologije

Read Next

Klek