Fotomonografija – Gacka, čovjek i rijeka, Krunoslav Rac

Krunoslav Rac hrvatski je fotograf divljih životinja, autor, pisac i veliki zaljubljenik u Velebit, radio je i u časopisu National Geographic Hrvatska. Iako rodom iz Đakova Krunoslav se zbog zaljubljenosti u fotografiju, a potom i u Velebit preselio u Sveti Juraj pored Senja.

Jedan je od rijetkih koji se „oči u oči“ susreo s divljim životinjama poput medvjeda, risa, vuka pa i muflona, a javnosti je poznat upravo po fotografijama tih divljih životinja. Nekoliko godina za redom znao je na Velebitu provesti i po šest mjeseci. Zbog dobrog poznavanja svih Velebitskih putova počeo je raditi i kao vodič po Velebitu jer kako kaže „…u Hrvatskoj je teško živjeti samo od fotografiranja divljih životinja…“. Uz samu fotografiju fokus njegovog zanimanja je i priroda te njeno očuvanje. Krunoslav je do sada objavio dvije knjige „Velebit – iskustvo i planine“ te „Zemlja vuka i vjetra“, dobitnik je i prestižne nagrade Hrvatskog novinarskog društva „Velebitska degenija“ za najbolju fotoreportažu na temu zaštite prirode i okoliša 2021. godine.

Fotografija: Krunoslav Rac
Fotografija: Krunoslav Rac

Provodeći mnogo vremena u Lici Krunoslav je često boravio i uz Gacku koja ga je fascinirala po mnogočemu zbog čega se i odlučio na izdavanje svoje treće knjige „Gacka – čovjek i rijeka“ pod nakladništvom Turističke zajednice Grada Otočca.

Atraktivna fotomonografija Gacka – čovjek i rijeka, predstavlja regiju Gacku u svoj njezinoj živopisnoj raskoši. Dojmljive fotografije ovog vrsnog fotografa nisu samo oku ugodni dokumentaristički prikaz čovjeka i rijeke, nego je to prije svega umjetnički nadahnuto autentično svjedočanstvo o vremenu i prostoru.

Kroz fotografije i tekst otkrivaju se mnoge povijesne činjenice, geografska i druga obilježja te brojne zanimljivosti i posebnosti koje Gacku čine tako posebnom i jedinstvenom.


22. ožujka 2023. kada se obilježava i Svjetski dan voda održat će se promocija fotomonografije „Gacka – čovjek i rijeka“ u maloj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu s početkom u 19:00 sati.

Svi ste pozvani!

Autor: discover-otocac.com/hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Nacionalni park Plitvička jezera – rezervat biosfere

Read Next

Nacionalni park Paklenica