Nacionalni park Plitvička jezera – rezervat biosfere

Čudo prirode dugo oko desetak ­kilometara nalazi se u brdovitom području između Male Kapele i Ličke Plješivice na putu iz unutrašnjosti prema Dalmaciji. Neponovljivi sraz vode i krša pod zaštitom je UNESCO-a kao Nacionalni park još od 1979. g.


Vražji vrt, kako je prozvan po ­legendi, nastao je u davna vremena za vrijeme velike suše. Narod se uporno molio za kap vode, a Crna kraljica koja je čula molitve uslišila ih je i poslala kišu koja je danima padala dok nije natopila zemlju i stvorila jezera.


U čarobnom zelenilu vode, jezerskog bilja i drveća niže se šesnaest ­srebrnih, kristalno modrozelenih, bisernih jezera. Vodom ih pune mnoge rijeke i potoci, a međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i slapovima.

Taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode, uz posredovanje posebnih vrsta algi i mahovine, nastaje šupljikava vrsta kamena – sedra. Taj talog oblaže kamenje na obali i na dnu jezera te daje vodi posebnu boju i iskričavu ljepotu. Stvaranje slapova je biodinamički proces koji je i prvorazredna ­atrakcija i iznimno zanimljiv, znanstveni fenomen.

Uz jezera ima i dodatnih atrakcija: dvadesetak ­spilja, mnogobrojne vrste ptica i divljači, kune bjelice i zlatice, srne, medvjedi, vukovi, divlje svinje, ­divlje mačke, a nađeni su i ostaci pretpovijesnih boravišta.


U najatraktivniji dio Nacionalnog parka (Gornja i Donja jezera) može se ući kroz dva ulaza. Osim obilaska pješice po izgrađenoj mreži drvenih mostića, razgledavanje jezera moguće je i turističkim vlakom ili brodom.


Postoji nekoliko uređenih staza ­kojima se može doći do atraktivnih mjesta za panoramsko ­razgledavanje Plitvičkih jezera i okolice. Jedna od njih vodi do vrha Oštri Medvjeđak (889 m) s kojeg vidik seže do Ličke Plješivice, doline Une i Korane, a druga Tupi Medvjeđak (868 m), odakle je impresivan pogled na 6 najvećih ­jezera, Ličku Plješivicu i Malu Kapelu. Sve informacije o stazama mogu se dobiti u info-centru na ulazu.
Plitvička jezera su za posjetitelje otvorena tijekom cijele godine. Lov, ribolov i kupanje u jezerima nisu dozvoljeni. Na području Nacionalnog parka smještaj je u nekoliko većih hotela te u kampu kapaciteta 550 kamp jedinica ili u 47 ”bungalova”. U okolici također ­postoji mogućnost privatnog smještaja u sobama i apartmanima.

Informacije:

Nacionalni park Plitvička jezera – rezervacije i upiti
www.np-plitvicka-jezera.hr

Turistička zajednica općine Plitvička jezera – Korenica
www.tzplitvice.hr

Autor: visit-lika.com

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Kanal sv. Ante – značajni krajobraz kod Šibenika

Read Next

Fotomonografija – Gacka, čovjek i rijeka, Krunoslav Rac