Noć muzeja u Muzeju Gacke – baština za budućnost

Posljednji petak u siječnju – 27. 1. 2023. – obilježava se Noć muzeja. U ovogodišnjoj manifestaciji sudjeluje i Muzej Gacke Otočac koji će u cjelovečernjem programu predstaviti važnost očuvanja baštine za budućnost.

Muzej Gacke svoja vrata otvara u 17:30 uz ponudu tradicionalnih pića i slastica. U 18 sati bit će otvorene dvije izložbe u prizemlju zgrade: „Arheološka baština Gacke“, izložba posvećena bogatoj arheološkoj povijesti na kojoj će biti predstavljeni do sada neizlagani predmeti i „Krosna: Izbor pjesama Jadranke Prše“, izložba posvećena prvoj zbirci pisanoj na gackoj čakavštini, tj. posvećena gackim čakavskim govorima koji su od 2018. upisani u Registar kulturnih dobara RH.

Novu knjigu autora Milana Kranjčevića – „Kompoljski govor 20. stoljeća“ – u 19 sati u maloj dvorani na katu predstavit će, uz autora, dr. sc. Ivana Kurtović Budja iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prof. Snježana Orešković i prof. dr. Jasminka Brala Mudrovčić.

U 21 sat u kinu će biti prikazana britanska komedija „Vojvoda“ utemeljena na stvarnom događaju, jedinoj krađi umjetničkog djela iz Nacionalne galerije u Londonu koju je 1961. isplanirao i realizirao 60-godišnji taksist Kempton Bunton.

Stručna vodstva kroz stalni postav bit će organizirana u 21 i 22 sata. Muzej Gacke ostaje otvoren do 23 sata, a ulaz je slobodan.

Autor: gpou-otocac.hr / discover-otocac.com

Naslovna fotografija: kolorirana litografija Otočca autora Mate Brletića iz 1861. godine.

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Noć muzeja 2023. – Muzeji su važni

Read Next

Otvoren je centar podzemne baštine SPELEON – novi turistički dragulj plitvičkog kraja