Otkrijte pješačke staze Lumbarde

Ako uživate u šetnjama i aktivnom odmoru, bilo da se radi o šetnjama uz more ili na nekoj od uređenih staza s predivnim krajolikom mediteranskog raja, Lumbarda na Korčuli je savršen izbor za vas!
Ražnjić (6,1 km) / (Prvi žal – Rt Ražnjić)

Download file: Rt Raznjic – hike.gpx

Staza kreće iz centra Lumbarde i vodi do oko 300 metara udaljene pješčane plaže Tatinja, koja se nalazi na sjevernoj strani Lumbarde. Tu počinje prekrasna šetnica uz more s koje se pruža pogled na korčulansko otočje, poluotok Pelješac i mjesto Orebić. Staza vodi dalje do crkvice sv. Križa podignute na kamenoj stijeni usred pješčanog polja na temeljima starije gradnje koji su vidljivi na sjeveroistočnom pročelju.

Foto: Lumbarda, Boris Kačan

Crkvica je obnovljena 1774. godine, o čemu svjedoči inskripcija nad ulazom. U njoj se obavlja bogoslužje nekoliko puta na godinu, a osobito je svečano na blagdan Cvjetnice za blagoslova maslinovih i palminih grančica. Ljeti je crkvica izložbeni prostor u kojem izlažu mnogobrojni umjetnici iz Lumbarde i okolnih mjesta, i akademski obrazovani i samouki.

Foto: Crkva sv. Križa, Boris Kačan

Staza nastavlja šumskom cestom kroz borove do Ražnjića, najistočnijeg rta otoka Korčule, na kojem se nalazi svjetionik i malo privezište za čamce. Rt i poluotok prvi su prizor koji su starogrčki kolonisti ugledali doplovivši u 6. st. prije Krista do tog šumovitog otoka pa su ga zvali Korkyra Melaina (crna). Odavde se pruža pogled na južne padine Pelješca pa redom na otok Mljet, svjetionik Glavat i otok Lastovo.

Foto: Rt Ražnjić, Boris Kačan
Put vina / Putevima Dioniza (7,1 km) / (Prvi žal – Sv. Rok – Vidikovac – Prvi žal)

Download file: Putevi Dioniza.gpx

Nigdje na svijetu vinogradi u pijesku, obrubljeni morem, tako se ne kupaju na suncu kao u Lumbardi. Taj Božji dar lumbarajske ruke pretaču u grk. Lumbarajski grk vino je svijetlije žute boje sa zelenkastim odsjajem. Tijekom dvogodišnjeg dozrijevanja i starenja dolazi do promjene u boji od svijetložute do zlatnožute.

Vrijedni vinari Lumbarde polako, ali umješno otvaraju vrata svojih vinarija i degustacijskih prostora vinoljupcima svijeta koji navraćaju na vinske pute otoka Korčule. U sjećanju nose te veličanstvene okuse hrvatskog Sredozemlja, a sa sobom butelje za svoje respektabilne enoteke i restorane.

Staza obilazi Lumbardu i lokacije svih lumbarajskih vinara te omogućuje lijepe vidike prema mjestu. Nakon napuštanja polja vinograda polako se uspinjemo kroz maslinike do vidikovca s kojeg se pruža nesmetan pogled prema otvorenoj plavoj pučini. Slana riba začinjena maslinovim ulje uz čašu dobrog vina u jednoj od mjesnih vinarija začinit će šetnju.

Boris Kačan
Sv. Antun (9,9 km) / (Prvi žal – Uvala Račišće – Sv. Liberan – Sv. Antun – Donje blato – Javić)

Download file: Sv. Antun – hike.gpx

Staza vodi uz more po neravnim stijenama, uz kuće kamenih pročelja, nastavlja sa cestom uz rub uvale Račišće i približava mjestu gdje je otok Vrnik najbliži Korčuli. Kamen je osnovan građevinski materijal u povijesti Dalmacije, pa tako i otoka Korčule. Nije, međutim, svugdje bilo dobrog kamena, a pogotovo ne dobrih klesara. Tradicija vađenja i obrade kamen au Lumbardi razvijala se stoljećima – ima dokaza o postojanju kamenoloma u vrijeme antike – i još živi, a lumbarajski klesari nadaleko su poznati po svojem umijeću. Staza dalje nudi neobičnu šetnju do sv. Ante Padovanskog, morskom obalom do Solina. Prema Pelješkom kanalu pruža se pogled na omiljeno turističko odredište, arhipelag koji čine 22 mala otoka, od kojih su najzanimljiviji Vrnik s istoimenim naseljem i Badija s franjevačkim samostanom iz 14. stoljeća.

Staza prolazi uz malu crkvu u polju posvećenu sv. Liberanu i uz svetište sv. Antona Padovanskog na uzvisini uz koju vodi slikovito visoko kameno stubište sa 102 stepenice, obrubljeno stoljetnim čempresima. Crkvica potječe iz 14. stoljeća, a obnovljena je krajem 17. stoljeća.

Foto: Damir Pačić
Stari put do Žrnova (6,7 km) / (Javić – Gornje blato – Vidikovac – Žrnovo)

Download file: Zrnovo – hike.gpx

Staza povezuje Lumbardu sa Žrnovom, mjestom iznad grada Korčule. Tim su se putem u prošlosti služile žene lumbarajskih ribara kad su nakon dobra ulova odlazile prodavati ribu.

Uz utvrđeni grad Korčulu, Lumbarda je najstarije otočno naselje smješteno uz more. Žrnovo, kao i ostala mjesta na otoku, nalazi se podalje od obale, uz plodna polja, a u najbližim uvalama čuvale su se barke i ribarski pribor. Danas su skromne ribarske kućice prerasle u kuće za odmor, a uvale u popularna turistička odredišta.

Staza počinje u zaselku Javić i vijuga kroz zaravan Gornje blato gdje se nalazi većina lumbarajskih maslinika. Iz tih maslinika dobiva se vrhunsko maslinovo ulje bogate voćne arome zahvaljujući kombinaciji tradicionalnog načina uzgoja i suvremene tehnologije prerade ploda.

Napuštajući maslinike, staza vodi uzbrdo kroz makiju do vidikovca s lijepim pogledom i završava u Žrnovu, odakle se u Lumbardu možete vratiti autobusom, taksijem ili pješice istim putem.

PJEŠAČKE STAZE – brošura (PDF)

PJEŠAČKE STAZE – mapa (PDF)

Autor: https://visitlumbarda.eu/ / https://visitdubrovnik.hr/

1 Review

Zubak
5

Maris

Lumbarda je super

Write a Review

Read Previous

Ekomuzej Vlaški puti

Read Next

Noć muzeja 2023. – Muzeji su važni