Dubrovačka rozata

Dubrovačka rozata, najpoznatija je, tradicionalna dalmatinska slastica koja se još uvijek priprema prema recepturi starih nona.

Dubrovačka receptura posebno je omiljena jer se u pripremi delicije koristi domaći liker od ruže – rosalin te je taj originalni recept i naziv (rozata), predložen za uvrštenje na UNESCO-ov popis zaštićene nematerijalne baštine.

Pripremite li ili poklonite rozatu dragoj osobi, poklonili ste dio srednjovjekovnog Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije…

Recept za pripremu / normativ za 10 osoba:

– jaja 12 kom
– šećer (kristal) 0,22 dkg
– mlijeko 1 l
– vanilija (štapić) 1 kom
– vrhnje (slatko) 0,35 l
– šećer (u kristalu za karamel) 0,12 kg
– bademi (jezgra) 0,10 kg
– grožđice 0,07 kg
– rum 0,02 l
– ušećerene kore naranče (arancini) 0,06 kg

Prigotovljavanje:
Mlijeko i vanilija se prokuhaju. U posebnu zdjelu stave se jaja i šećer te izmiješaju. Prokuhano mlijeko se procijedi, malo prohladi i lagano dodaje u zdjelu s jajima uz neprestano miješanje. Sve se izmiješa vodeći računa da se ne stvara pjena na površini.

Ostatak šećera karamelizira se i njime oblože dna i strane oblika (kalupa). Tako obloženi kalupi napune se izmiješanom smjesom i stave u srednje zagrijanu pećnicu u vodenu kupku da se krema stegne. Kad je rozata upola zgrušana u sredinu kalupa ubaci se nekoliko grožđica namočenih u rum da ostanu u sredinu oblika. Gotova rozata izvadi se i ohladi, a zatim se stavi hladiti u hladnjak preko noći. Istrese se iz oblika, a preko nje ocijedi se tekućina rastopljenog karamela. Ukrasi se prema osobnoj želji i ukusu; tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče (arancinima) ili pospe krupnije sječenim oljuštenim i poprženim bademima.

Napomena
Ukoliko se rozata prigotovljava u obiteljskim krugovima ili za unaprijed određeni broj osoba tada se koristi veća posuda ili oblik za više osoba. U komercionalnom ugostiteljstvu koriste se oblici (kalupi) za jednu osobu.
Izlaganje rozate povišenoj temperaturi (ogrušavanje) treba biti na umjerenoj temperaturi (oko 150 do 160º C), u trajanju sat vremena.

Autor: visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Vinske degustacije u prosincu u hotelu Olea

Read Next

Najljepši adventski vikend u Varaždinu