Advent u Etnografskom muzeju – Izložba Kinč nije kič

29.11.2022. – 07.01.2023. Etnografski muzej, Zagreb

Naša svakodnevica obilježena je označavanjem prijelaznih trenutaka tijekom godine koje prepoznajemo i slavimo kao blagdane.

Pritom se dojam nepromjenjivosti stvara redovitim ponavljanjem kalendara svetkovina i običaja te njegovim prenošenjem s generacije na generaciju. U velikoj grupi zimskih običaja posebno se izdvajaju oni božićno-novogodišnji, s prepoznatljivim elementom kićenja zelenila.

Uz danas najraširenije božićno drvce, na području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, ali i šire, primjerice, u Sloveniji i Austriji, nekoć je omiljen bio i tradicijski ukras izrađen od zelenih grana poznat pod lokalnim nazivima kinč ili cimer.

Obično se postavljao iznad stola ili u kutu sobe, pričvršćen o strop. Izrađivao se od prepletenih zimzelenih grana i drugog zelenila te ukrašavao nakitom izrađenim od šarenog papira, najčešće ružama i lancima, jabukama božićnicama, pozlaćenim ili posrebrenim orasima, ukrasima izrađenim od slame, svilenim bombonima i keksima – istim onima koji su se koristili za ukrašavanje božićnog drvca.

Kinč  je i lokalni naziv za sav kod kuće izrađen, uglavnom papirnati tradicijski nakit, pa izložbu Kinč nije kič prate radionice njegove izrade u suradnji s Udrugom Ivana Perkovca iz Šenkovca te Kulturno-umjetničkom udrugom „Magda i Luisa“ iz Mađareva koje aktivno njeguju ovo umijeće.

Autorice stručne koncepcije: Danijela Križanec-Beganović, Tea Rittig Šiško

Likovno oblikovanje i vizualni identitet: Studio Bilić_Müller

Autor: emz.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Zimski vašar u Baranji

Read Next

Čarobni Mjesečev vrt nalazi se u Zagrebu