Zimski vašar u Baranji

Kao i svake godine, već tradicionalno vas posljednje subote u studenom očekuje najmasniji i najslasniji festival u regiji, i to onaj posvećen ”baranjskim tartufima” – čvarcima! 

Najveći sajam domaćih proizvoda u regiji održava se u Karancu na sajamskoj livadi uz crkvu sv. Donata.

Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. Ovdje možeš obaviti nabavku i napuniti svoje police u špajzu za cijelu zimu. Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri i antikviteti, samo su neke od stvari koje ćeš ovdje pronaći. 

Naravno, u Baranji ništa ne može proći bez naše poznate kuhinje. Na Vašaru možeš kušati čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana na rašljama i sve to ”zaliti” vrhunskim vinom. Prije ručka ne zaboravi nazdraviti čokanjčićem domaće rakije! 

Tijekom Zimskog vašara održava se i Čvarakfest, u isto vrijeme i na istom mjestu. Natjecanje je to u topljenju čvaraka, a pobjednik osvaja titulu čvarak majstora.

PROGRAM

09:00
– Topljenje čvaraka
– Sajam domaćih proizvoda: suhomesnati proizvodi, sir, zimnica, kolači, baranjski medenjaci, rakija, vino, antikviteti, proizvodi od drveta, pletene košare, nakit, suveniri…
– Bogata gastro ponuda: pečene kobasice, šaran na rašljama, grah u ćupu i dr.
– Kuhano vino

12:00
– Proglašenje ”čvarak majstora”

Ne propusti ovaj jedinstven i neponovljiv gastro doživljaj za sve ljubitelje proizvoda iz „špajza i pušnice”.

Autor: tzbaranje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Pripreme za Advent u Varaždinu

Read Next

Advent u Etnografskom muzeju – Izložba Kinč nije kič