Korčulanske pjatance

Jesenski plodovi se bude i tiho dolaze na feštu od hrane i vina od 20.-23. listopada, Korčula…

„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. I Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k’o davno ispričane priče“

Luka Krajančić

Prvo izdanje Korčulanskih pjatanci, festivala hrane i vina, održano je u proljeće 2017. god. kada su se ponajbolji korčulanski restorani ujedinili u želji da lokalnom stanovništvu i posjetiocima predstave ponajbolje od eno-gastronomske ponude Korčule. Potaknuti uspjehom prvog festivalskog izdanja i vođeni željom za stvaranjem što kvalitetnijeg gastronomskog događanja, navedeni ugostiteljski objekti u siječnju 2018. godine osnovali su udrugu «Korčulanske pjatance». Njegujući stoljetnu gurmansku tradiciju utkanu u identitet grada i otoka, glavni cilj udruge je razvoj Korčule kao odredišta visokokvalitetnog turizma zasnovanog na vrhunskoj gastronomiji, enologiji i izvornom gostoprimstvu.

Kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama.

Jesenski termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.


Jesen se tako afirmirala kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari kojima su vino, loza, more i (polu)otok nepresušno nadahnuće za nove stilske interpretacije Pošipa, Grka i Plavca malog, od kojih će mnoge biti predstavljene u tjednu održavanja festivala, te će zasigurno obilježiti berbu 2022. i odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni. 

Članovi Korčulanskih pjatanci najavljuju novi uzlet, novi elan gastronomskog i enološkog potencijala kojeg otok stidljivo otkriva proteklih godina na odušeljenje publike i kritike. U pet godina od prvog Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance, puno se toga promijenilo, u prvom redu godišnje doba. Festival je nekad bio rezerviran za proljetne okuse i mirise, no izazovi svjetske pandemije iznjedrili su jesensko izdanje 2020. godine, a raskošne i pastelne boje jeseni i ove će godine mamiti lokalne i strane posjetitelje čak četiri festivalska dana, od 20. do 23. listopada, kao i uvijek, na različitim lokacijama.

Festival širi svoje vidike pa je ove godine u program uvrstio i proizvode susjednih otoka, a promijenili su se i članovi udruge – najbolji restorani otoka.

“Okupili smo se prvenstveno kako bi se međusobno bolje upoznali i poželjeli dobrodošlicu novim članovima. Korčulanske pjatance trenutno broje 11 najboljih restorana Korčule, oni koji su osnovali Pjatance još su uvijek tu, Konoba Mate, Konoba Maha i Maha Bar, restorani Filippi, Adio Mare, Radiona, Lešić Dimitri, proizvođači ekololoških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj, a pozdravljam i nove članove, restorane Cupido i Ignis, Konobu Škafetin koja je u Pjatance ponovno vratila Lumbardu te restoran Nigra. Osjeća se nova pokretačka energija, ovi restorani predstavljaju ono najbolje što grad trenutno ima, ali i šire. S vremenom se želimo proširiti i na cijeli otok”, najavila je predsjednica udruge Korčulanske pjatance Ivana Pačić Unković.

Ovogodišnje otvorenje jesenskog izdanja festivala okupit će čak sedam dalmatinskih otoka! Poučeni dobrim iskustvom proteklih festivalskih izdanja, zajednički nastup svih Pjatančara ove se godine vraća na Rotondu, romantičnu lokalnu tržnicu u središtu grada, no ovog puta u suradnji s Lokalnom akcijskom grupom LAG 5. Sajam otočnih proizvoda Okupi otok otvorit će Korčulanske pjatance, a radi se projektu umrežavanja tri otočna LAG-a, LAG 5, LAG Škoji (Šolta, Hvar, Vis) i LAG Brač kojeg provode u sklopu programa LEADER. Jedna od od aktivnosti projekta O-kupi otok jest LAG 5 Fest, drugi po redu na Rotondi koji će okupiti ekološke proizvođače, maslinare, mlade poljoprivrednike, obrtnike s dalmatinskih otoka kako bi posjetiteljima približili raznoliki raspon njihove proizvodnje, od vrhunskih i biodinamičkih vina, ekološkog meda, zaštićenog Korčulanskog maslinovog ulja, rakija, likera, domaćih džemova i marmelada, kokošjih jaja, do prirodne kozmetike, rukotvorina, slastica i delicija.

O PROGRAMU:

U sklopu ovogodišnjih Pjatanci u Gradskom parku održat će se izložba karikatura “Oni” Tisje Kljaković Braić. Svojim karikaturama u kojima na duhovit i realan način prikazuje svakodnevne crtice iz života bračnog para ostvarila je nevjerojatnu popularnost na društvenim mrežama te postala jedna od omiljenih umjetnica u Hrvatskoj.

“Sveopća popularnost Tisjinog živopisnog para čije životne iskrice prepoznajemo kao svoje, samo pokazane u novom duhovitom svjetlu, dovela ga je i na Korčulanske pjatance. Nije to ništa neobično – oni koji žive u paru znaju da se najdinamičniji trenuci svakodnevice vrte upravo oko trpeze i oko postelje i da su neraskidivo povezani.” – Sani Sardelić

Jeste li se ikad pitali zašto neki ljudi uživaju jesti ljuto? Koliko je alkohola dopušteno kako bi gastro doživljaj bio optimalno ocijenjen? Osjećamo li svi isto pri konzumaciji pojedine hrane? Je li moguće kreirati doživljaj koji bi bio jednak za sve? I što sve utječe na doživljaj hrane? Saznajte na predavanju „Znanost i umjetnost doživljaja hrane“ Daniele Angeline Jelinčić koja će vas uvesti u tajne mozga i njegovog doživljaja hrane.

U goste dolazi i Igor Jagodic, jedan od najpoznatijih slovenskih kuhara, trenutno head chef u popularnom restoranu Strelec smještenom u bajkovitom ljubljanskom dvorcu koji ima i Michelinovu zvjezdicu. Osim prestižne Michelinove zvjezdice, Jagodic je nagrađivan i od strane drugih gastro vodiča poput Gault&Millau, a posebnu dimenziju masterclassu daje i činjenica da Jagodic predaje u Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školi u Ljubljani pa se može pohvaliti predavačkim strpljenjem i umijećem. U ovogodišnjem masterclassu, Jagodic će pripremati lignju, gotovo mitsku namirnicu karakterističnu za naše ponedblje i jesenske dane. Lignja nije samo ukusna namirnica puna omega-3 masnih kiselina, lignja je i dugo jesensko poslijepodne na barci, ćakula i uzbuđenje kad je ulovite, maslinovo ulje, luk i petrusimen… A, kako lignja miriše i kakvog je okusa iz ruku slovenskog kuhara s Michelinovom zvjezdicom, doznajte na masteclassu.

Ovogodišnje su Pjatance pune iznenađenja pa vas zadnjeg festivalskog dana očekuje zanimljivo predavanje, prezentacija i degustacija koja je već izazvala veliki interes. Vlaho Komparak jedan je od najmlađih, ali i najvećih i nauspješnijih pčelara u Dalmaciji. Inače rođeni Korčulanin, u ekološku, poljoprivrednu proizvodnju zaljubio se još kao mladić, a onda su mu interes privukle pčele koje su bile presudne, kaže, da svoju (samo) održivost nastavi na rodnom otoku. Danas, OPG Komparak ima preko 500 maslina i oko 250 pčelinjih zajednica, proizvodi glasoviti med, propolis u suhom obliku, svijeće od pčelinjeg voska, sapune od meda i maslinovog ulja te od publike i kritike hvaljen dry gin Trut. Kruna njegovog rada je kušaonica otvorena 2017. godine, a da ništa ne prepušta slučaju svjedoči i dizjan etikete proizvoda s motivima Korčule što njegove proizvode čini idealnim suvenirima. Vlaho će otvoriti vrata kušaonice i otkriti detalje svog rada i uspjeha na predavanju Ekološko pčelarstvo u sklopu ovogodišnjih Pjatanci. Doznat ćemo osnove pčelarstva u otočnim uvjetima, degustirat ćemo sve proizvode OPG-a Komparak, a tijekom prezentacije imat ćemo priliku doznati kako proizvodnja funkcionira korak, po korak.

LD Restaurant predvodnik je gastronomske renesanse otoka, jedini restoran na otoku s prestižnom Michelinovom zvjezdicom, izvorište Korčulanskih pjatanci i pokretač modernih kulinarskih trendova kojem su se kvalitetno, angažirano i srdačno priključili i drugi restorani organizatori. Baš zato bili su logični odabir lokacije za 4-hands dinner na kojoj će se sresti dvije otočne Michelinove zvjezdice, Korčula i Malta!Pojam 4-hands dinner označava jedinstveni koncept večere na kojoj surađuje glavni chef domaćin, u ovom slučaju Marko Gajski, zajedno s gostujućim chefom, u ovom slučaju Kevin Bonello, tako da je meni podijeljen na pola, pola će pripremiti jedan, a pola drugi chef. Gajskog s pravom možemo nazvati našim otočaninom, a pridružit će mu se chef Bonello koji vodi restoran The de Mondion u hotelu The Xara Palace. Ova dva chefa imaju puno toga zajedničkog, osim Michelinove zvjezdice i otoka, oboje su chefovi Relais & Chateaux udruženja, a kao i Lešić Dimitri restoran, The Xara Palace restoran je smješten u palači iz 16. stoljeća u prekrasnom gradu Mdini na Malti.Večera se sastoji od šest sljedova, svaki slijed pratit će vina vinarije Korta Katarina i Meneghetti, detalji menija su za sad tajna, no chef Gajski nam otkriva kako će jela biti inspirirana jesenskim namirnicama u stilu ovogodišnjih Pjatanci.

Program manifestacije

Autor: korculanskepjatance.com / visitdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Jesenski festival u Otočcu

Read Next

Park prirode Žumberak – mozaični krajobraz