Marina Šćiran Rizner, Pag Outdoor – Outdoor za svakoga

Intervju, Marina Šćiran Rizner voditeljica i koordinatorica projekta Pag Outdoor

Marina Šćiran Rizner, voditeljica i koordinatorica projekta Pag Outdoor i turistička djelatnica sa zavidnim rezultatima, sudionica je Croatian Sport and Health Tourism Expo-a koji se od 11. do 13. listopada održava u Osijeku, što je, između ostalog, povod za ovaj razgovor.

Nakon iznimno uspješne ljetne sezone, turistički djelatnici otoka Paga, posebice s područja Novalje, među zadovoljnijima su u Hrvatskoj.

– Svakako možemo biti zadovoljni rezultatima i ovu sezonu postaviti kao referentnu s kojom ćemo komparirati buduće rezultate kao što se do sada sve uspoređivalo s 2019. godinom. Novalja je globalno prepoznatljiva hrvatska destinacija i u prvih devet mjeseci područje Grada Novalje u komercijalnom smještaju bilježi 280.512 dolazaka turista,
što je 6,5 posto više nego 2019. godine. Kada govorimo o broju noćenja, ostvareno je 1.823.825 noćenja, odnosno 8,8, posto više. Govorimo, dakle, o najboljoj novaljskoj sezoni i jasno je kako smo na to iznimno ponosni.

Kao voditeljica i koordinatorica projekta Pag Outdoor i kao iznimno uspješna turistička djelatnica, tj. višegodišnja direktorica Turističke zajednice Grada Novalje, uspjeli ste s kolegama razbiti i sveprisutan problem sezonalnosti kreiranjem nove ponude sportskog turizma na otoku jer danas je zbog bogate i raznovrsne outdoor ponude otok Pag atraktivan posjetiteljima od ranog proljeća do početka zime.

– Nakon dvije godine prisilne stanke uspješno smo odradili ljetnu sezonu, no istovremeno smo kapitalizirali i rezultate novih turističkih proizvoda koje smo započeli i implementirali prije, ali i za vrijeme pandemije. Želimo da Zrće i party turizam kao prepoznat hrvatski brand bude i priznat turistički proizvod, no svjesni smo kako budućnost turizma Novalje moramo oblikovati prema načelima održivog razvoja. Samim time očuvanje prirodnih resursa, zadovoljstvo lokalnih dionika i kvalitetnija turistička ponuda samo su neki od ciljeva postavljeni ispred Grada Novalje i Zajednice, a kreativno i inovativno oblikovanje novih turističkih proizvoda produkt zajedničkih napora svih dionika.

Gost današnjice želi prije svega sigurnost, novo iskustvo, doživljaj i izvornost. Danas su to mladi ljudi na Zrću, sutra obitelji s djecom koji imaju sasvim drukčije turističke afinitete. Priča aktivnog odmora i hedonističkog uživanja savršeno je zaokružena okusima i mirisima Paga. Upravo raznovrsna i bogata ponuda u ovom posezonskom razdoblju čini Pag jednom od najpoželjnijih hrvatskih destinacija za sve veći broj poklonika outdoora koji na otoku pronalaze sve razine uzbuđenja – od obiteljskih druženja u prirodi do vrlo zahtjevnih adrenalinskih nadmetanja. Sve je veći interes posjetitelja za aktivnosti na otvorenom – turisti se okreću prirodi baveći se biciklizmom, trekingom, planinarenjem, penjanjem, veslanjem i sličnim aktivnostima, za koje ne samo u Novalji već i na cijelom otoku imamo idealne uvjete.

Projekt Pag Outdoor ne samo da predstavlja za otok kvalitativne iskorake nego ponudu Paga koji povezuje čak dvije županije, Ličko-senjsku i Zadarsku, te pet otočnih turističkih zajednica, ubrzano diže na znatno višu razinu.

– Uspjeh projekta Pag Outdoor rezultat je zajedničkog udruživanja otočnih turističkih zajednica TZG-a Novalje, TZG-a Paga, TZO-a Kolana, TZO-a Povljane i TZM-a Stare Novalje na razvoju projekta, a uslijedila je i potpora Ministarstva turizma i sporta. U ovakvim je projektima iznimno važna sinergija svih turističkih dionika. Upravo projekt Pag Outdoor dokaz je toj tezi jer smo stvorili prepoznatljiv turistički proizvod koji odgovara na problem sezonalnosti. Rezultati su već vidljivi i ovo je smjer kojim
nastavljamo dalje.

Pozitivan ste primjer kako se povezivanjem i gradnjom novih biciklističkih i planinar- skih staza, penjališta te druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenom razvija sportski turizam. Među prvima ste u razvoj turističkih programa uveli i iskusne, licencirane trenere (mahom kineziologe), što gostima ostavlja osjećaj sigurnog odmora i destinacije.

Naš projekt uključuje i povezuje niz dionika, što iz turističkog sektora, ali i gradskih institucija uz savjete i pomoć brojnih vanjskih partnera, pri čemu valja posebno istaknuti vrhunske outdoor profesionalce poput Martina Čotara. Formiran proizvod, turističke agencije koje ga prodaju preko outdoor platformi, educirani vodiči samo su neki od krucijalnih elemenata razvojnog procesa i plasiranja turističkog proizvoda na tržište. Ponovno naglašavam, sinergija je ključna i doista nije floskula. Bez svih navedenih dionika ovaj projekt ne bi danas bio gotovo pa školski primjer razvoja outdoora.

Za promociju i brendiranje Pag Outdoor projekta, nastup na međunarodnom tržištu, važan vam je i vizualni identitet te je usvojen i zajednički vizual destinacije otoka Paga.

– Grafičko oblikovanje logotipa za svaki pojedini segment outdoora bilo je nužno za nastavak promocije i brendiranje Pag Outdoor projekta. Uz specifične boje koje se povezuju s aktivnostima, zajedničko je i snažno naglašavanje zajedništva otoka unutar projekta. Vizualnim identitetom projekta Pag Outdoor pokazale su se sve posebnosti otoka s naglaskom na raritetnosti Paga, poštujući standarde Regionalnih turističkih zajednica. Činjenica kako je ovo jedini otok koji se nalazi u dvije županije, naglasak je bio na posebnostima i identitetu obje županije, ali i kroz sve njegove boje pokazati koliko je Pag koloritan i osebujan otok. Ono što je znalo predstavljati u pojedinim si-
tuacijama prepreku pretvoreno je u komparativnu prednost na grafički zanimljiv i privlačan način. Za uspjeh projekta Pag Outdoor ključno je bilo udruživanje i stvaranje jedinstvene destinacije cijelog otoka na što smo svi jako ponosni.

Nastojanja paških turističkih lidera u promociji otoka putem outdoor ponude rezultirala su i aktiviranjem Pag Outdoor moderne web-stranice koja objedinjuje cjelokupnu outdoor ponudu otoka na jednom mjestu.

– Kroz interaktivan sadržaj u samo nekoliko klikova posjetitelji dobivaju sve informacije o cjelokupnoj outdoor ponudi otoka, smještajnim objektima i aktualnim manifestacijama. Ova web-stranica postala je ključni izvor informacija koje su objedinjene kako bi posjetiteljima olakšali dolazak u destinaciju i pristup brojnim outdoor programima. Modernog dizajna i zanimljivog sadržaja www.pag-outdoor.com točka je na i jedne prepoznate i nagrađene outdoor priče čija nadogradnja tek slijedi.

Možemo zaključiti kako se cijeli projekt Pag Outdoor sada podiže na višu razinu – odličnim brendiranjem cijele outdoor priče otoka Paga. Outdoor otoka Paga naime povezuje četiri outdoor aktivnosti (bike, trail, climbing, kayaking), ali s obzirom na to da ih pozicionira u apsolutno unikatno okruženje paške prirode, oni postaju jedan od razvojnih momenata na kojima će se turizam ovog otoka zanimljivog oblika razvijati u nekoliko smjerova.

Vremenski projekt kalendarsku sezonu produžuje na najmanje osam mjeseci baš kao što će istodobno dati dodatne sadržajne impulse razvoju niza djelatnosti na otoku, posebno onim povezanim s hotelijerstvom, gastronomijom i specifičnom poljopri-
vredom.

Organizirate brojne sportsko-turističke manifestacije i natjecanja. Neka su i me-
đunarodno prepoznatljiva, privlačna turistima željnih sportskih sadržaja, rekreacije u očuvanoj prirodi i bolje platežne moći. Kako ispunjavate sve te zahtjevne standarde?

– Novalja i otok Pag domaćini su niza evenata, što sportskih, gastronomskih, kulturno zabavnih. Pri planiranju događanja, naročito sportskih, uvijek morate voditi računa da povezujete kvalitetnu ugostiteljsku ponudu u suradnji s lokalnim proizvođačima i OPG-ovima, ponudu smještajnih kapaciteta posebice hotelskih, opremljenih svim sadržajima važnim za razvoj sportskog turizma (bazeni, wellness, teretane, sportski prateći tereni). Vidljivo je kako upravo iz područja sporta nerijetko na naš otok dolaze i investitori koji
su prepoznali Pag kao idealnu destinaciju sportskog turizma, ali i mnogi hrvatski sportaši poput Dejana Lovrena, Zlatka Dalića, koji su Novalju prepoznali kao svoj drugi dom i nerijetko su jedni od naših najpoznatijih turističkih ambasadora.
Kad je turizam u pitanju, ne postoji kraj, uvijek se otvaraju nova vrata, uvijek dolaze novi oblici, drukčiji gosti i drukčiji prohtjevi, tako da je najvažnije uvijek pratiti trendove, znanstvene iskorake i želje gostiju.

Autor: Marta Keglević  / Glas Slavonije

Fotografija: Pag Outdoor

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Jesen na pijatu u središnjoj Istri

Read Next

Kuhinja Ličko-Senjske županije – mozaik kontinentalnoga i mediteranskoga