Izvor rijeke Kupe s užom okolinom – čudesna dolina leptira

Područje je proglašeno zaštićenim 12. prosinca 1963. godine u površini od 10 ha.

Izvor rijeke Kupe, jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela. Na nadmorskoj visini od 321 m, vodena je masa oblikovala tirkizno jezero zeleno-plave boje koje će Vas očarati svojim izgledom.

Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira.

Posjet izvoru Kupe moguć je iz dva smjera unutar granica nacionalnog parka:

 1. Staza Razloge – izvor Kupe – Do sela Razloge koje se nalazi na obroncima iznad izvora Kupe, dolazi se cestom Crni Lug – Gerovo, sa koje nakon Malog Sela treba skrenuti desno na usku asfaltnu cestu, da bi se nakon 8 km došlo do Razloga. Ovdje se nalazi veliko parkiralište i info punkt, a staza do izvora počinje nešto dalje, odmah kraj centra za posjetitelje Goranske kuća znanja. Put se do izvora Kupe najprije blaže, a zatim strmo spušta, presijecajući pri dnu kanjon Krašićevicu. Kanjon je većinu godine prohodan, ali za velikih kiša i u proljeće zbog topljenja snijega nabuja te zbog velikih količina vode predstavlja prepreku pri posjetu izvoru Kupe, udaljenom svega 5 minuta.
 • Vrijeme trajanja: 35 min
 • Visina polazišta: 550 m
 • Visina odredišta: 321 m
 • Visinska razlika: -229
 • Ukupna duljina: 1820 m
 • Zahtjevnost staze: Srednje teška
 • Sezone: Proljeće, ljeto, jesen, zima
 1. Staza Hrvatsko – izvor Kupe – Hrvatsko je selo na granici sa Slovenijom, do kojeg se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi, iz smjera Gerovo – Zamost te iz smjera Čabra. Staza počinje na lijevoj obali rijeke, na uređenoj lokaciji. Prvi dio staze do sela Kupari naziva se Ribička staza, koja cijelim putem prati tok rijeke i ima nekoliko odmorišta. Od Kupara dalje vodi cesta (makadam) prolazeći kroz dalje kroz zaseoke Kupari Srednji i Gornji. U Gornjim Kuparima nalazi se još jedan centar za posjetitelje – Rodna kuća rijeke Kupe. Staza dalje ide najprije ravno livadom na kraju koje prelazi kanjon Sušicu (također povremeno nabujalog), a zatim nakon pješačkog mosta prelazi se na desnu obalu rijeke Kupe. Do kraja se staza uspinje i spušta kanjonom do samog izvora rijeke Kupe.
 • Vrijeme trajanja: 1 h 30 min
 • Visina polazišta: 295 m
 • Visina odredišta: 321 m
 • Visinska razlika: -26
 • Ukupna duljina: 4850 m
 • Zahtjevnost staze: Lagana
 • Sezone: Proljeće, ljeto, jesen, zima

Rodna kuća rijeke Kupe centar je za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja koji svojim imenom jasno kazuje kako je smješten u neposrednoj blizini izvora Kupe, koja tako postaje jedina hrvatska rijeka s „rodnom kućom“, a u svom prostoru interpretira bogatu bioraznolikost ove tekućice.

Radno vrijeme je od 9,00 do 17,00 sati.

Goranska kuća znanja

Goranska kuća znanja smještena je u staroj seoskoj školi, te čuva povijest i sjećanja sela Razloge i njegovih potomaka. Ovaj centar posjetiteljima pripovijeda priču o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari; govori im o seoskoj arhitekturi tipičnog goranskog naselja; o rukotvorinama i pletarstvu; pašnjacima i pčelarstva.

Centar govori i o tri životinje: skrovitom lovcu risu, najvećoj europskoj mački i simbolu NP Risnjak, simbolu divljine vuku, najvećem pripadniku porodice pasa, i golemom samotnjaku medvjedu, najvećoj kopnenoj zvijeri, a sve njih važno je upoznati kako bismo ih nastojali zaštititi.

Radno vrijeme je od 9,00 do 17,00 sati.

Autor: np-risnjak.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

52. Varaždinske barokne večeri

Read Next

Vesnica Mlinarević: Kineziolozi su već danas, a uskoro će biti još i više, lice hrvatskog turizma