I ove godine uprizorena je bitka pod Sinjem 1715. – predstava Opsada Sinja

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde i ove godine 11. kolovoza uprizorena je bitka pod Sinjem 1715. i događaji koji su joj prethodili.

Predstava je uprizorena u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja uz potporu Grada Sinja i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, te u suradnji sa Svetištem Čudotvorne Gospe Sinjske, Viteškim Alkarskim društvom i KU Marko Marulić.

Radnja ovog povijesno scenskog spektakla – predstave “Opsada Sinja 1715.“ odvijala se u dva čina. Prvi čin počeo je na Pijaci, Trgu kralju Tomislava, gdje je uprizoreno osmanlijsko osvajanje Sinjske varoši, palež crkve i porobljavanje puka. Šačica branitelja sa slikom Majke Božje sklonila se u Sinjsku tvrđavu čije je lako osvajanje najavio bahati Mustafa-paša Čelić, slavodobitno prošavši kočijom sa svojom pratnjom. I ove godine predstava je u ovom dijelu obogaćena iznimnom izvedbom Gradskog zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka, nastupom povijesne postrojbe Kliških uskoka, pripadnika HGSS-a, ispostava Sinj, konjanicima KK Alkar, članovima Udruge rereša i guslara iz Otoka, kočijom i konjima Andrije Ribičića, gromkim pucnjima iz kubura kuburaške udruge Gromovi Zagorja, glumcima te izvrsnim svjetlosnim i zvučnim efektima Mikija Noplinga.

U drugom činu, koji se odvijao u izvornom ambijentu Alkarskih dvora – nekadašnjih Kvartira, Vijeće obrane, odlučilo je braniti svoj grad usprkos brojnijem i nadmoćnijem neprijatelju. Uz Gospin zagovor Osmanlije su na koncu poražene, a prijetnja neprijateljskoga jarma otklonjena. Predvođeni fra Pavlom Vučkovićem, kojega je utjelovio fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, radosni i zahvalni vjernici otad s još većim žarom slave svoju Zaštitnicu.


Opsada Sinja 1715. jedinstven je scenski spektakl koji svojom izvornošću i dramatikom gledatelja u trenu prenese u godinu slavne pobjede koja je odredila budućnost grada.

Autor dramskoga predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković. Uspješnoj izvedbi i ove godine, pridonijelo je preko stotinjak sudionika. Nositelji glavnih uloga su: fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, Marko Duvnjak, Bruno Barać, Marijan Grbavac, Damir Žane Alebić, Saša Miletić, Bobo Delonga, Dijana Ivić Kundid, Bože Pavić, Sanja Gojun Vučković, Vedrana Vrgoč, Mirjana Živalj, Anđelka Vučković, Marija Mandac, Dino Vuković, Dubravka Vuković, Marko Jelinčić i Hrvoje Benja, plesačice Tihana Jelić i Marica Apučić. Pored glumaca amaterskih kazališta, nastupili su i članovi povijesne postrojbe Kliških uskoka, Braniteljske zadruge Patriot, Hrvatske gorske službe spašavanja – ispostava Sinj, Kuburaška udruga Gromovi Zagorja, Udruga reraša i guslara iz Otoka, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, Sinjski ferali, konjanici Konjičkog galopskog kluba Alkar 1968. predvođeni Josipom Jukićem i Markom Vukovićem, konji Alkarske ergele, za kočiju i konje se pobrinuo gosp. Andrija Ribičić, a za scenu i kostime Branka Marinović i Vesna Bader, te Edo Crljen i Stipe Prološčić.

Redatelj predstave je naš istaknuti kazališni, televizijski i filmski umjetnik Robert Kurbaša. Zvučni efekti i iznimno upečatljiv glazbeni nastup su djelo Mikija Noplinga, asistent režije je Bruno Barać, a dramaturg i producent Luka Perković

Izvedba je posvećena svim hrvatskim braniteljima te svima koji su pomogli da se predstava održava, a više nisu s nama.

Fotografija: Tino Matić

Autor: visitsinj.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Frankopanski kaštel u Ogulinu

Read Next

Renesansni festival Koprivnica 2022. – Putujući trgovci