Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta u Sinju

Blažena Djevica Marija za hrvatski narod oduvijek je bila veliki oslonac i nebeska
zagovornica. Hrvati su je oduvijek štovali i molili za pomoć u teškim vremenima i
nevoljama, te s velikim pouzdanjem častili iz zahvalnosti kao kraljicu i najvjerniju
odvjetnicu.
Sinj, Ivan Alebić
Gradonačelnik Sinja, Miro Bulj

U Sinju, jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetišta, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, svake godine slavi se posebno svečano. Nepregledno mnoštvo hodočasnika, svih generacija i sa svih strana Lijepe naše i šire, dolaze u Sinj sa samo jednim ciljem – kleknuti i sklopiti ruke pred Čudotvornom Gospom Sinjskom, prignuti se na tihu molitvu, uputiti molbe i zahvale nebeskoj Majci, zapaliti svijeću pred Gospinim likom i otvoriti srce Njenoj milosti.

Čudotvorna Gospa Sinjska nebeska je zaštitnica grada Sinja, pa se i Dan Grada slavi 15. kolovoza. Stoga je Sinj idealno mjesto za održavanje kongresa pod imenom Dani duhovne baštine marijanskih svetišta. Kongres će se održavati u vremenu od 17. do 19. lipnja 2022. godine u organizaciji Turističke zajednice Grada Sinja, te uz svesrdnu podršku i suradnju Svetišta Gospe Sinjske, Kršćanskog poslovnog kluba iz Zagreba i preostalih sponzora.


Cilj ovakvog susreta je popularizirati, a time i dugoročno sačuvati postojeću sakralnu baštinu hrvatskih marijanskih svetišta.

Marijanska svetišta svjetionici su nade svim vjernicima te se želi doprinijeti njihovu očuvanju, a time i lokalne zajednice uz pridavanje važnosti duhovnosti i vjeri kako bi se očuvala primarna funkcija samih svetišta.

Gospa Sinjska, Ivan Alebić


Kongres duhovne baštine marijanskih svetišta obuhvatit će svetišta od Marije Bistrice,
Trsata, Nina, Voćina, Solina i Sinja (i/ili druga) s područja Republike Hrvatske, te
jednako tako i marijanska svetišta hrvatskog naroda u susjednima Bosni i Hercegovini
te Crnoj Gori. Tako će na ovom skupu prisustvovati svetište na Šćitu u Prozoru (Rama),
koje je sa Sinjem vezano Čudotvornom Slikom Majke od Milosti, te najjužnije marijansko svetište hrvatskog naroda Svetište Gospe od Milosti u Boki kotorskoj.


Zainteresirane za program i sudjelovanjem na prvom kongresu Dani duhovne baštine marijanskih svetišta. organizator moli da se prijave putem poveznice na internetsku stranicu: https://stazagospisinjskoj.hr/kongres 

Autor: visitsinj.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Sajam naivne umjetnosti u Koprivnici i izložba Ivana Lackovića Croate

Read Next

Windsurfing u Vignju