Ston, čuvar svjetskih vrijednosti

Najduže zidine i najstarija solana u Europi, najbolje kamenice na svijetu, carstvo plavca malog, tradicijskog načina života i neopisivog mira. Sve je to Ston, destinacija velikih vrijednosti.

Dolazite li na poluotok Pelješac iz bilo kojeg smjera kopnenim putem, prvi koji će vam se naći na putu je slikoviti Ston, srednjovjekovni gradić smješten uz more. Iako mali, Ston je čuvar velikih vrijednosti – europskih i svjetskih. Upravo tamo ćete vidjeti impresivne stonske zidine, najduži fortifikacijski sustav u Europi i drugi u svijetu. Sada su duge 5,5 km, a visina im varira između pet i deset metara. Imaju tri ulaza, a sastoje se od zidina Stona i Malog Stona (izrađenih po preciznom urbanističkom planu), Velikog zida te od 41 kule i 6 bastiona. Impresivno zar ne?

Stonske zidine

Upišite se u povijest te svjetske baštine i prođite zidinama na kojima ćete dodatno biti nagrađeni očaravajućim pogledom. U njemu ćete primijetiti i bazene soli stonske solane, najstarije u Europi, moguće i u svijetu, u kojoj se još od antičkih vremena pa sve do danas sol i cvijet soli proizvode na prirodan, tradicionalan način.

Autor: ston.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Casa Kapusta za odmor u zavičaju bajke

Read Next

Ogulin se ponovno pretvara u grad iz bajke – počinje 17. Ogulinski festival bajke