Ilok – grad kraljevskog traminca

Gotovo je nemoguće spomenuti grad Ilok a da ga odmah ne povežemo s njegovim nadaleko poznatim iločkim tramincem. A kada se prirodna ljepota i šarm Iloka te njegovo jedinstveno vino i gastronomija spoje s bogatstvom zanimljive povijesti, imate puno razloga da posjetite ovaj živopisan, romantičan i ponajviše ugodan grad.

Grad Ilok, najistočniji grad Hrvatske s oko 7000 stanovnika, orijentiran je na vinogradarstvo i vinarstvo i, naravno, na turizam. Svojom bogatom poviješću, osebujnim izgledom te bogatom i raznolikom ponudom pružit će vam jedinstven i nezaboravan doživljaj uz nezaobilaznu kapljicu čuvenog iločkog traminca kao i drugih sorti visokokvalitetnih i osebujnih vina.

Zahvaljujući savršenu smještaju na prekrasnome Dunavu i brežuljkastim obroncima Fruške gore, Ilok je već odavno postao dunavsko kraljevstvo vina. Ali ne samo to! Grad Ilok je uz stari kraljevski grad Knin bio jedino hrvatsko srednjovjekovno kraljevstvo.

Ilok se prvi put spominje već 1267. godine po izvornom nazivu Vjlok ili Wjlok. Kao i svi zanimljivi gradovi koji nas često već na prvi pogled oduševe, i ovaj je grad imao burnu povijest. Duga povijesna priča ovoga grada počela je prije 4500 godina. Korijene vuče još iz kamenoga i brončanog doba, a za vrijeme Rimskog Carstva, zbog važnog vojno-strateškog i geografskog položaja, ovdje se nalazila rimska konjanička utvrda Cuccium.

Brojni arheološki ostaci poput iskopina hramova, rimskog vodovoda, nadgrobnih spomenika i sarkofaga te staroga rimskog novca svjedoče o njegovoj davnoj prošlosti. Značajniji napredak Ilok doživljava u srednjem vijeku razvojem obrta i trgovine, u koji su se uključili i trgovci iz Dubrovnika. Oni su svoj trag ostavili, između ostalog, i na arhitekturi i tada građenim skalinama koje povezuju gornji i donji dio grada Iloka te izgradnji zidina po uzoru na tadašnje dubrovačke zidine. Zato se za grad Ilok ponekad upotrebljava i naziv kontinentalni Dubrovnik.

Osobit procvat grad je doživio za vrijeme kneza Nikole Iločkoga, koji je sagradio dvorac i ujedno započeo kovanje novca na kojem se prvi put pojavila poznata crveno-bijela šahovnica kao simbol hrvatskoga grba. Vrhunac srednjovjekovnog razvoja Ilok postiže 1525., kada dobiva status kraljevskoga grada. Grb slobodnoga grada Iloka izradio je poznati hrvatski slikar i minijaturist Julije Klović.

Za vrijeme osmanske vladavine Ilok dobiva jedno prepoznatljivo obilježje. Grad koji je pružao dugogodišnji otpor ipak su zauzeli Turci 1526. godine i ondje proveli gotovo dva stoljeća. Do danas se primjećuju mnogi tragovi i povijesna obilježja iz tog razdoblja, a ogledaju se u arhitekturi, gastronomiji kao i u ostacima mnogih turskih riječi koje se i danas upotrebljavaju u Iloku i okolici. Oslobođenjem Iloka od turske vladavine 1787. godine važna uloga u njegovoj obnovi i općem razvoju pripada talijanskoj obitelji Odescalchi, koja obnavlja ne samo stari porušeni srednjovjekovni dvorac Nikole Iločkoga nego ispod njega proširuje i izvorni vinski podrum. Obitelj uređuje i veliki park koji je postao sastavni dio šarma grada Iloka. Za vrijeme vladavine obitelji Odescalchi grad je doživio drugi značajniji skok u arhitektonskom, gospodarskom i kulturnog razvoju.

Uz dvorac Odescalchi, u kojemu je danas Muzej grada Iloka, posebno je zanimljiva i poznata stara gotička crkva Svetog Ivana Kapistrana sa samostanom, koji svakako treba posjetiti. Sveti Ivan Kapistran ujedno je i zaštitnik grada Iloka. Naravno, kad ste u Iloku, ne možete ne posjetiti čuveni Stari podrum ispod dvorca Odescalchi, koji ima višestoljetnu tradiciju i svojevrstan je sinonim grada Iloka.

Autor: ilok.hr / Slobodan Bukvić, Croatia Airlines, “Croatia”

Fotografije: Ivan Ripić

1 Review

5

Super

Super!

Write a Review

Read Previous

Varaždinska građanska garda, Purgari – točno u podne

Read Next

Boškinac Great Gatsby Party