Varaždinska građanska garda, Purgari – točno u podne

Varaždinska građanska garda, popularni Purgari, jedna su od najstarijih i najslavnijih hrvatskih povijesnih postrojbi te su neizostavni dio varaždinske kulture i identiteta.
Varaždinska garda

U svojim elegantnim i prepoznatljivim uniformama Purgari su postali i važna turistička atrakcija po kojoj mnogi posjetitelji pamte svoj izlet u Varaždin. Prije nekoliko godina pokrenuli su novu tradiciju – subotnji podnevni pucanj iz topa ispred Starog grada koji je, praktički odmah, postao jednako popularan kao i njihova spektakularna subotnja izmjena straže pred Gradskom vijećnicom.

Svake subote (osim u slučajevima kad to vremenske prilike neće omogućavati) na Starome gradu pucat će se iz topa, replike varaždinskog topa koji je koristio ban Josip Jelačić kad je 11. rujna 1848. prelazio Dravu.

Tada je Jelačić s trupama skupljenim u Hrvatskoj prešao rijeku Dravu, ušavši na područje Ugarske, koja se u to doba pobunila protiv bečkog cara te je protjerao mađarske trupe iz Međimurja.

Stoga, kada se nađete u Varaždinu u subotu i čujete glasan pucanj – ne brinite, to varaždinski Purgari gradu i svijetu obznanjuju da je kucnulo podne.

Autor: tourism-varazdin.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Kopačkome ritu

Read Next

Ilok – grad kraljevskog traminca