Otvoren Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Kopačkome ritu

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Parku prirode Kopačkome ritu, otvoren je u sklopu završne konferencije projekta.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je da se iz Fonda Europske unije za razdoblje od 2014.do 2020. u kulturnu i prirodnu baštinu diljem Hrvatske uložilo više od dvije milijarde kuna.

Dvorac Tikveš

Za prirodnu baštinu raspisana su četiri različita poziva kroz koja je realizirano više od 80 milijuna kuna za prirodnu baštinu i unaprjeđenje sadržaja Kopačkog rita, projekt Tikveš ima najveću vrijednost. Riječi je o prenamijeni dvorca tj. rekonstrukciji Staroga i Novoga dvorca, pri čemu vanjski izgled dvoraca zadržava izvorni oblik, dok se unutrašnjost uređuje kao suvremeni prezentacijski prostor Tikveš pri čemu su obnovljeni objekti novog dvorca, aneks novog dvorca i ladanjska vila.

Dvorac su izgradili članovi obitelji Habsburg, njime se u SFRJ koristio jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, a odlukom Sabora iz 1999. predan je na korištenje i upravljanje Javnoj ustanovi Parku prirode Kopačkome ritu. 

“Projekti poput ovog stvaraju novu atrakcijsku osnovu koja će zasigurno privlačiti brojne posjetitelje upravo na područje Kopačkog rita i Osječko-baranjske županije te kontinuirano doprinositi održivosti korištenja prirodne baštine u svrhu razvoja turizma koji je od velikog značaja posebno ovdje u Slavoniji te općenito na kontinentalnom dijelu Lijepe naše”, zaključija je ministrica.

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš u Kopačkome ritu / PP Košački rit

Osim za edukativne i prezentacijske svrhe, centar će pomoći razvoju lokalne zajednice kroz turističke djelatnosti, a posjetitelji će se moći upoznati s prirodnom baštinom te s povijesnim događajima.

Kompleks koji je služio kao rezidencijalno lovačko sjedište zatvorenog tipa bio je namijenjen vladarima, gostima dvora i drugim uvaženim gostima u prošlosti, a sada će služiti zaštiti prirode i razvoju održivog turizma na tom zaštićenom području.

Autor: razvoj.gov.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Gospoda Glembajevi – baletna izvedba

Read Next

Varaždinska građanska garda, Purgari – točno u podne