Samoborsko gorje – Slani Dol i Japetić

SLANI DOL

Selo neobičnog imena smješteno na 500 m nadmorske visine, udaljeno je 7 km od Samobora. U selu se nalazi kapelica Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Na dan njegove svetkovine u svibnju održava se proštenje i slavi se dan sela. Za lijepa vremena iz ovoga mjesta pružaju se pogledi na gore sjeverozapadne Hrvatske (Medvednica, Ivanščica, Strahinjčica).

U Slanom Dolu nalazi se uprava Javne ustanove Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

JAPETIĆ

Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja. Nalazi se na 879 m n.v. Omiljeno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica. Na vrhu je postavljena 12 metara visoka piramida koja je do 1960. bila na Sljemenu. S nje se pruža lijepi pogled na gorsku i sjeverozapadnu Hrvatsku te Sloveniju sve do Alpa.

Sam vrh obrasta šuma, a na grebenima i osunčanim padinama nalazimo livade sa brojnim zaštićenim i ugroženim biljnim vrstama. Japetić je omiljeno okupljalište paraglajdera. Na livadi ispod Planinarskog doma održavaju svoja natjecanja.

Stara bukova šuma na vrhu Zakonom o zaštiti prirode, proglašena je posebnim rezervatom šumske vegetacije. Primjer je prirodne šume bogate biljnim vrstama.

U proljeće tu možete uživati u šarenilu cvijeća, no branje i uništavanje strogo je zabranjeno. Na području rezervata nije dopušteno niti uznemiravanje životinja, paljenje vatre niti bilo kakvi oblici gospodarskog korištenja.

Autor: pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza

Read Next

Gospoda Glembajevi – baletna izvedba