Šetnicom uz Gacku do kamenog mosta u Otočcu

Novo uređena šetnica dužine 1500 m uz samu rijeku Gacku u Otočcu, pruža neponovljiv doživljaj rijeke te njene bogate flore i faune. Sa šetnice se otvara pogled na još jednu atrakciju – stari Kameni most iz 1876. godine.

Mnogi Otočani ali i brojni posjetitelji i turisti svakodnevno prelaze kameni most, a da nisu svjesni ljepote njegova oblika i vizure, kvalitete građe.

Stari drveni most 1873. godine srušio je riječki trgovac Katarinić prema nalogu tadašnje zemaljske vlade i započeo gradnju novog modernijeg, kamenog. Gradnja mosta trajala je 3 godine, a stajala je 74.000 forinti.

Zanimljivost je da su za građu mosta ili mostno ziđe, klesari koristili i obradili domaći sivi, tvrdi vapnenac iz okolice Otočca. Za svod i naslon mosta upotrijebljen je izdržljivi crni vapnenac iz obližnjeg kamenoloma kod Žute Lokve.

Kameni most prava je atrakcija, a s godinama se implementirao u pristupnu cestu za grad. Most ima jedan otvor dužine 13,60 metara. Širina mosta iznosi 7,50 metara, a visina mosta u sredini iznosi 5,50 metara.

Pozvani ste u Otočac, prošetati ili voziti bicikl novom šetnicom uz zelenu ljepoticu – rijeku Gacku do kamenog mosta, spustiti se do korita rijeke i razgledati vrijedan stari kameni most…

Autor: discover-otocac.com/hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Izložba “Pisanica od srca”

Read Next

U Sinju održana manifestacija – Doručak na otvorenom za Uskrsni ponedjeljak