Izložba “Pisanica od srca”

U Gradskom parku u Koprivnici otvorena je tradicionalna 13. izložba velikih pisanica ‘Ususret Uskrsu’, a i ovog puta pisanice su oslikali podravski slikari naive.

Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica i TZ Koprivničko-križevačke županije povodom Uskrsa poklanjaju stanovnicima i posjetiteljima grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije jedinstvenu izložbu velikih uskršnjih pisanica na otvorenom. Izložba se može razgledati do 24. travnja 2022. godine kod Paviljona u parku na Zrinskom trgu u Koprivnici.

Svake godine nekoliko pisanica organizatori daruju hrvatskim i inozemnim gradovima. Jedna je ove godine trebala krasiti glavni grad Ukrajine. ‘Mjesto gdje bi ta pisanica trebala biti ove godine je Kijev. Nažalost, to ne možemo ostvariti, no neka ova izložba bude poruka mira, ljubavi i tolerancije, odnosno poruka podrške narodu Ukrajine’, istaknuo je na otvorenju izložbe koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Oslikavanje velikih pisanica preraslo je u jednu lijepu turističku priču ovoga kraja, kazao je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. ‘Pisanice su se pokazale kao sjajan projekt, puno veći od granica Hrvatske, s obzirom na to da su obišle i svijet, te nam je drago što imamo priliku pokazati bogatstvo naše tradicijske baštine’, dodao je.

Podravski slikari naive svih ovih godina oslikali su stotinjak velikih pisanica i neke od njih krasile su New York, Vatikan, Bruxelles, Beč, Pariz, Rigu, Nikšić, Suboticu kao i naš Dubrovnik, Mariju Bistricu, Vukovar, Zagreb i Varaždin.

‘Veselimo se svakoj novoj suradnji i sretni smo što na ovakav način pisanicama možemo udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja’, kazao je predstavnik umjetnika naive, slikar Zlatko Štrfiček.

Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih pisanica oslikanih u stilu naive koji je kao takav i službeno zaštićen te ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra.

Izložba je otvorena je do 24. travnja. U Koprivnici se raduju Vašem dolasku!

Autor: podravinaiprigorje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Plemićki grad Sokolac – simbol Brinja

Read Next

Šetnicom uz Gacku do kamenog mosta u Otočcu