Plemićki grad Sokolac – simbol Brinja

Srednjovjekovni plemićki grad Sokolac, s malenog uzvišenja  u središtu Brinja, spomenik nulte kategorije i simbol Brinja, budno bdije nad svojim stanovnicima.

To veličanstveno zdanje izgrađeno je početkom 15. stoljeća od knezova krčkih Frankopana, ispod čijih se zidina i razvilo naselje. U to doba Sokolac je bio središte političkog, gospodarskog i kulturnog života, svratište iznimnih povijesnih ličnosti, poput kralja Žigmunda Luksemburškog i danskog kralja Ericha VII.

Uslijed najezde turske vojske, Frankopani  ustupaju posjed kralju koji u njega smješta vojnu posadu kao prvu obrambenu liniju od Turaka. Iako je Brinje bilo u nekoliko navrata napadano, ono nikada nije bilo osvojeno. Nakon uspješne obrane i ukidanjem Vojne krajine, utvrda je polako propadala, a do danas je ostala sačuvana ulazna kula i dvokatna burgovna kapela sv. Trojstva, jedan od najljepših kasnogotičkih sakralnih spomenika u Hrvatskoj.

U kapeli središnji prostor zauzima osmerokutni brod na koji se s jedne strane nastavlja svetište kapele, a s druge strane, veličinom jednak, prostor posvećen Gospi od Sedam žalosti.

U 17. stoljeću u kapelu se postavljaju novi maniristički oltari u koje su ukomponirani gotički kipovi Madone s djetetom Isusom i Piete, s početka 15. stoljeća.  Na gotičkim svodovima u kripti i na katu reljefno su, u kamenu, uklesani grbovi  Frankopana i Gorjanskih.

U lipnju 2007. godine, u supstrukciji kapele, postavljena je stalna izložba naziva „Plemićki grad Sokolac“ koja posjetiteljima nudi informacije o Sokolcu i ulozi knezova Krčkih u hrvatskoj povijesti.

O Sokolcu su se, tijekom vremena pričale mnoge priče i legende, od vjenčanja francuskog kralja u kapeli, preko velike zmije  u tamnici do čudnovatih energetskih moći  samog uzvišenja na kojem je izgrađen. U ovu posljednju, uvjerite se i sami.

Posjet starom gradu Sokolcu moguć je uz prethodu najavu Turističkoj zajednici Brinje ili na telefon 053 700 407 / na broj mobitela 099 283 4740.

Autor: tzo-brinje.hr / visit-lika.com

Fotografija: Anita Brbot

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Zlatna dolina dobrog vina – Staševica i polje Jezero

Read Next

Izložba “Pisanica od srca”