Aktivnosti u Parku prirode Vransko jezero

SPORTSKI RIBOLOV – PRINCIP “ULOVI I PUSTI”

Vransko jezero obiluje ribom. Cipli i jegulje ukazuju na povezanost jezera s morem, jer ove ribe različita razdoblja svog života provode u slatkim vodama i redovito sele iz jezera u more i obrnuto. Jegulja je na Vranskom jezeru strogo zaštićena i ne smije se loviti!

Javna ustanova odgovorna je za upravljanje ribljim fondom u cilju održavanja ravnoteže između potreba ptica, riba i čovjeka – ribiča, poštujući pozitivne zakonske propise i najnovije smjernice stručnih studija. Da pojedine vrste ne bi postale tek mit iz prošlosti ovog kraja, potrebno je pridržavati se pravila ribolova.

Na Vranskom jezeru ribolov je dozvoljen izvan ornitološkog rezervata od izlaska sunca do 23 sata. Svi ribiči uz kupnju ribolovne dozvole sa sobom mogu ponijeti 2 komada ribe poput štuke, soma, šarana, linjaka, cipla putnika, cipla balavca te cipla glavaša ukupne težine do 8 kg, dok se babuška, sunčanica, gambuzija i bezribica love bez ograničenja. Najbolje ribičke pozicije potražite u Dragama i na Prosici.

CRKVINE – PROMATRANJE PTICA: OTVORITE OČI I ODMORITE UM

Šetnjom po drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu možete se samostalno uputiti u veličanstveni svijet ptica. Na ulasku na stazu u info centru Crkvine unajmite dalekozor i priručnik za promatranje ptica, a dodatne informacije očekuju vas od naših informatora te na edukativnim pločama na stazi dugoj 600 m!

Želite li otkriti koje se ptice skrivaju u prostranom tršćaku, poplavnim livadama i uz lateralni kanal, kamena promatračnica ptica na Majdanu neka bude vaša sljedeća lokacija.

S električnim biciklom, kojeg možete unajmiti u info centru Crkvine, bez većeg napora možete obići i poučnu stazu o pticama grabljivicama smještenu duž panoramske biciklističke staze, od Majdana prema Bašinki. Putem ćete naići i na drvene promatračnice u kojima se u hladu možete odmoriti dok pratite obrise eje močvarice, škanjca ili kopca kako klize nebom.

PROSIKA – BICIKLIZAM I KAJAKING: AKTIVNO DOŽIVITE PRIRODU

Ukoliko želite aktivnije provesti vrijeme u Parku izaberite vožnju kajakom ili biciklom. Sustav biciklističkih staza podijeljen je na 5 ruta, ukupne duljine oko 80 kilometara. Panoramska biciklistička staza prolazi kroz ornitološki rezervat te s nje možete uživati u pogledu na jezero. Ruralna staza smještena je u zaleđu jezera, prolazi skrovitim krajolikom Ravnih kotara, a vodi na nezaobilazno odmorište, vidikovac Kamenjak.

Vožnja kajakom je jedan od najboljih načina potpunog doživljaja prirode Vranskog jezera.

U ponudi imamo jednosjede, dvosjede te kajake za ribolov! Kajake i bicikle možete unajmiti u info centru u lučici Prosika, a električne bicikle u info centru Crkvine.

KAMENJAK – PJEŠAČENJE I PLANINARENJE: KROZ KANJONE DO NAJLJEPŠEG POGLEDA

Samo u šumama čovjek može naći pravi mir. Kružna botanička poučna staza provest će vas tipičnim ambijentom krša niz kanjon Mernjača, dok će vas na usponu kroz kanjon Orlja draga dočekati čarobna šuma hrasta crnike.

Prizori u kojima će se otvarati pogled na jezero, samo su mali uvod u spektakularan pogled koji vas očekuje na kraju uspona, na vidikovcu Kamenjak.

Nakon osvježenja u konobi i degustiranja lokalnih specijaliteta, obavezno prošetajte poučnom kamenom stazom “Vidikovac Kamenjak” dugom svega 200 m od platoa s crkvicom Svih svetih do durbina, mjesta s kojeg ćete na dlanu imati cijelo jezero, Modrave i kornatski arhipelag.

Autor: Park prirode Vransko jezero

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Ogulin – kolijevka hrvatskog planinarstva i alpinizma

Read Next

Vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo