Galerija naivnog slikarstva u Koprivnici – Mijo Kovačić

Mijo Kovačić pripadnik je druge generacije Hlebinske škole, a svoj umjetnički opus razvijao je uz Ivana Večenaja i Ivana Generalića. Dugogodišnjim predanim radom postao je jedno od najvažnijih imena svjetske naive te izlagao diljem svijeta.

Uz 50. obljetnicu galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, otvorena je Galerija Koprivnica, reprezentativni izlagački prostor u kojem je danas izložba jedinog živućeg velikana naivnog slikarstva – Mije Kovačića.

U Galeriji je u suradnji s autorom predstavljen stalni postav 40-tak umjetnina; ulja na staklu, drvu, skica, koje su nastale od 1970-ih godina do danas te jedna nedovršena slika koja posjetiteljima prikazuje nastanak slike na staklu. Izložbeni prostor uz suvenirnicu, proteže se na površini 135 m².

Jedna od želja slikara Mije Kovačića bila je izložiti djela u svojoj Podravini, u svojoj Koprivnici te da ostanu dio hrvatske baštine.

S tim ciljem osnovana je i Zaklada koja se bavi promocijom njegove umjetnosti ali i naivnog slikarstva često zapostavljenog, posebno na našim prostorima, s ciljem unapređivanja likovne umjetnosti i umjetnosti uopće.

Informacije: muzej-koprivnica.hr

Autor: podravinaiprigorje.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Dvorac Trakošćan – muzej hrvatskog plemstva i obitelji Drašković

Read Next

Izložba Korijeni i krila – Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču, 1893.-1903.