Baranja – destinacija velikog srca

Baranjski trokut, na krajnjem istoku Hrvatske, destinacija velikog srca bogata prirodnim ljepotama, očuvanom tradicijom, raskošnom gastronomijom koja čuva tajne iz prošlosti. Mistična, prava ljepotica koja će vas osvojiti na prvu. Uživat ćete u tišini, nenametljivim ljepotama rijeka, močvara, u svijetu bilja, životinja, šuma i beskrajne ravnice.
Fotografija: Dubravko Franjin

U Baranji se nalazi Banovo brdo na kojemu se stvarala povijest baranjskog vina. Pozicija brda i struktura tla pogoduju uzgoju vinove loze, a time i vina nastala od grožđa s Banovog brda imaju izuzetnu aromatičnost i visoku kvalitetu. Ovaj vinski kraj je raj za ljubitelje ukusne kapljice. Sama riječ “Baranja” sastoji se od dvije mađarske riječi “bor” i “anya” odnosno “majka vina”. Upravo se ovdje nalazi najveći i najstariji vinski podrum, onaj vinarije Belje u Kneževim Vinogradima izgrađen davne 1526. godine. U obližnjim selima Zmajevac i Suza nalaze se tzv. surduci, vinske ulice – ceste, nanizane tradicionalnim vinskim podrumima – “gatorima” koji podsjećaju na kućice iz bajke.

Nigdje nije tako istaknuta i vidljiva multikulturalnost naroda kao na ovom prostoru. Tradicija i običaji opstali su i danas na ovom bogatom pejzažu povijesti i kulture, a ključni dokaz tome je i bogata baranjska tradicionalna kuhinja čiji je glavni sastojak mljevena, crvena paprika. Kulen, čvarci, fiš paprikaš, šaran u rašljama, grah u ćupu, neka su od jela po kojima je Baranja već prepoznatljiva.

Tijekom godine održavaju se mnoge tematske manifestacije vezane uz hranu i vino koje su već postale tradicionalne i svake godine su sve više posjećene. Primjerice: Wine & walk, Vinski maraton, Vinatlon, Čvarak fest / Zimski vašar i Proljetni vašar u Karancu, Najveća hrvatska fišijada i druge.

Fotografija: Milić i Franjin
Fotografija: Nenad Milić

Kopački rit, jedno od najbolje očuvanih močvarnih područja Europe dom je mnogim vrstama ptica, osobito pticama močvaricama. Do sada je zabilježeno oko 300 vrsta, a na području Parka gnijezdi se orao štekavac, simbol Parka. Ovu tzv. unutar-kontinentalnu deltu možete obići pješice, brodom ili čamcem istražujući kanale i šume prepune živog svijeta.

Baranja je danas sve zanimljivija turistička destinacija, budući da uspijeva ostati posebna. Upravo vas i sada poziva da dođete i posjetite ju.

Autor: tzbaranje.hr

Fotografija: Nenad Milić i Dubravko Franjin

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Đakovački bušari

Read Next

Dvorac Trakošćan – muzej hrvatskog plemstva i obitelji Drašković