Dubrovnik – grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti

Više od tisuću godina povijesti Dubrovnika prisutno je u svakom dijelu ovoga Grada. On je grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti.

Neposredno nakon utemeljenja Dubrovnik je bio tek mala zajednica, no uskoro se razvio postavši sjedište neovisne Dubrovačke Republike. Mali grad, država postaje značajno trgovačko središte ovog dijela svijeta, Dubrovačka Republika za južni dio Jadrana bila je jednako važna kao Venecija za sjeverni dio. Povijest je utkana u svaki dio grada, koji je istovremeno i muzej i živa pozornica na kojoj se isprepliću kulturno i povijesno nasljeđe i svakodnevnica. Svaka građevina, svaki spomenik ima svoju jedinstvenu vrijednost.

Povijesni grad okružen je 1940 m dugim monumentalnim zidinama koje su sačuvale svoj originalni izgled i otvorene su za posjetitelje kao najvažnija dubrovačka turistička atrakcija. Od 1979. godine stara gradska jezgra Dubrovnika nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.


Dubrovačko spomeničko blago nudi širok raspon zanimljivih djela, a odabrati najzanimljivija pravi je izazov svakom posjetitelju. Treća najstarija ljekarna u Europi nalazi se u Franjevačkom samostanu, otvorena je 1317. godine. U Riznici Katedrale otkrijte savršene radove iz dubrovačkih zlatarskih radionica nastale između 11 i 19. stoljeća. Kolekcija slikarskih djela slavne Dubrovačke slikarske škole 15. i 16. stoljeća pohranjena je u dubrovačkom Dominikanskom muzeju. Knežev dvor dom je nekoliko umjetničkih kolekcija – namještaja, umjetnina, porcelana i inventara ljekarne Domus Christi iz 1420. godine. Pomorski muzej otkriva povijest dubrovačke pomorske tradicije. Među galerijama ističe se Umjetnička galerija Dubrovnik u kojoj se nalaze radovi hrvatskih i međunarodnih slikara.

Od tog razdoblja turizam se počeo znatno brže razvijati, a organiziranije oblike razvoja zadobiva sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Hoteli s kongresnim sadržajima bili su sagrađeni na odabranim prestižnim lokacijama. Ukupno konferencijski sadržaji broje više od 8 tisuća sjedišta u dubrovačkih hotelima i drugim kongresnim lokacijama. Visokokategornici kao i hoteli s 4 zvjezidce bit će odlični domaćini za manje ili veće skupove.

Autor: tzdubrovnik.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Noć muzeja 2022. – muzeji između stvarnog i digitalnog

Read Next

Dinara kao Natura 2000 – Dinara back to LIFE