Noć muzeja 2022. – muzeji između stvarnog i digitalnog

Sedamnaesta po redu NOĆ MUZEJA, održat će se 28. siječnja 2022. godine u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva.

Tema: MUZEJI – IZMEĐU STVARNOG I DIGITALNOG

Noć muzeja

U okolnostima u kojima su se kulturne institucije silom prilika “adaptirale” na novu stvarnost, kada se veliki dio programa odvija u kontroliranim uvjetima i okolnostima uz obvezne Covid potvrde, kada je bitno smanjen broj posjetitelja na kulturnim događajima, a grupni organizirani, turistički posjeti muzejskim izložbama, gotovo su potpuno izostali u statistikama muzejskih posjetitelja održat će se Noć muzeja 22..

Najveći dio događanja preselio se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, što je po svim analizama doprinijelo širokoj dostupnosti muzejskih sadržaja. Međutim, s druge strane, analize govore da je neposredni doživljaj muzejskog prostora, sadržaja, atmosfere i ljudi, nezamjenjiv kada je u pitanju onaj istinski doživljaj. Posjetitelj traži način na koji može najadekvatnije ostvariti svoje potrebe, a to je istinski i stvarni doživljaj kulturnog događaja.

Stoga, u neizvjesnim okolnostima kada je gotovo postalo nemoguće dugoročnije planirati muzejske programe, a pogotovu je nepoznanica kojoj ciljanoj publici su pojedini programi namijenjeni, u uvjetima kada muzeji i druge institucije ekvilibriraju između stvarnog i mogućeg, između stvarnog i digitalnog, a mnogi su u dodatno otežanim uvjetima zbog velikih šteta koje su zadobili u potresu, važno je nastaviti, sada već lijepu tradiciju ove manifestacije. Onaj postojeći elan, zanos i odlične programe i atmosfere Noći muzeja i u sedamnaestoj Noći muzeja organizator će omogućiti vjernoj publici diljem Hrvatske.

Dio programa koji za to imaju uvjete organizira se u stvarnom vremenu i prostoru i stvarnim posjetiteljima, uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, a svi programi bit će dostupni putem digitalnih kanala.

Autor: nocmuzeja.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Prepustite se čaroliji Mozartove Čarobne frule u HNK Zagreb

Read Next

Dubrovnik – grad muzej i živa pozornica, idealan spoj povijesti i suvremenosti