Otočac – najstarije naselje u Gackoj dolini

Otočac kao najstarije naselje u Gackoj, uz  bogatu kulturno-povijesnu baštinu, nudi obilje istinskih vrijednosti: pejzaž, tradiciju i gastronomiju. Brojne aktivnosti, događanja, hotelski i privatni smještaj itekako su dobra pozivnica za doći, ostati, ali i vratiti se. 

Spada u jedno od najstarijih naselja sa hrvatskim življem. Prvi puta spominje se na Bašćanskoj ploči s kraja 11. stoljeća (1100. g.), vrijednom ugaonom, kamenom spomeniku hrvatske pismenosti i kulture. U Otočac se dolazi s autoceste A1 na izlazu br.10 za Otočac. Preporuka je svakako posjetiti Muzej Gacke. 

Muzej Gacke zavičajni je muzej smješten u samom središtu Otočca u zgradi izgrađenoj krajem 19. st.. Za posjet Muzeju Gacke potrebno je izdvojiti četrdesetak minuta, a stalni postav sastoji se od šest cjelina u kojima su izloženi predmeti šest muzejskih zbirki.

Priča o Otočcu i Gacki započinje s arheološkom japodskom zbirkom koja svjedoči o prvim poznatim stanovnicima ovog kraja – lasinjskoj i japodskoj kulturi, a pričom posjetitelja vodi sve do srednjeg vijeka i nastanka obrambenog otočnog grada – Otočca. O novijoj povijest svjedoče predmeti povijesne zbirke izloženi u drugoj cjelini stalnog postava u kojoj je izloženo naoružanje i prikazana kronologija Domovinskog rata.

Treća i četvrta cjelina posvećene su likovnom stvaralaštvu. Pritom su u cjelini koja
sadrži predmete Likovne zbirke izložena djela lokalnog amaterskog slikara Željka Barkovića Barkana, djela nastala na likovnim kolonijama LIKOM GACKE i djela autora koji su izlagali u Muzeju Gacke, dok Memorijalna zbirka Stojana Aralice izlaže likovna djela i osobne predmete ovog akademskog slikara koji je nekoliko godina prije smrti dio ostavštine odlučio ostaviti svom rodnom kraju. Peta cjelina uvodi posjetitelja u život kakav je za područje Otočca i Gacke bio karakterističan sve do sredine 20. st. te u okviru etnografske zbirke prikazuje kako je nekoć izgledala seoska svakodnevica u kući i izvan nje. Posjet Muzeju Gacke završava na katu zgrade izložbom o Otočkoj pivovari koja je dio izložbenog ciklusa posvećenog otočkoj industrijskoj baštini.

Muzej je moguće posjetiti svakim radnim danom od 8 do 15 sati, a grupni posjeti za skupine od
minimalno 15 osoba mogući su i vikendom te izvan radnog vremena uz obaveznu prethodnu najavu. Sve informacije o Muzeju i planiranju posjeta moguće je pronaći na web stranici.

Autor: tz-otocac.hr

1 Review

Bogata gastronomska ponuda!
5

Predivno!!

Svakako svratite u naš predivni grad Otočac i doživite istinsku ljepotu prirode u Gackoj dolini!

Write a Review

Read Previous

Muzej Valpovštine u dvorcu Prandau-Normann

Read Next

Centar za posjetitelje Poklon – glavno odredište svih posjetitelja Parka prirode Učka