Muzej Valpovštine u dvorcu Prandau-Normann

Valpovo je mali grad duge i bogate povijesti, udaljen samo od 30 km od Osijeka, prvi put se spominje u dokumentima u 14.st. Muzej Valpovštine smješten je u nekadašnjem obiteljskom prebivalištu valpovačkih vlastelina, baroknom dvorcu Prandau-Normann, u središtu Valpova.


Posjetiteljima se uz prikaz kompleksa dvorca nudi i šetnja slikovitim unutrašnjim dvorištem valpovačke utvrde i dvorca, prolazak autentičnim srednjovjekovnim interijerom njegove kule, uspinjanje do vidikovca na vrhu kule s kojeg pogled puca na Valpovo i okolicu. U ponudi je i razgledavanje dvorske kapele uz zvukove vrijednih povijesnih orgulja, obilazak opkopa i perivoja uz dvorac, upoznavanje sa zanimljivim povijesnim pričama i legendama o dvorcu i njegovim stanovnicima. Posebnost je posjet izložbi Ostavštine plemićkih obitelji Prandau – Normann, koje su svojim utjecajem na razvoj privrede i kulture obilježile nekoliko stoljeća na ovim prostorima i iza sebe ostavile bogatu, danas iznimno vrijednu kulturnu baštinu.

Malo je poznato da dvorac u Valpovu spada među tri najvrednija dvorca u kontinentalnoj Hrvatskoj, a na području koje se nalazi 220 dvoraca i kurija.

Dolaskom u valpovački muzej, ulazi se u stambeni ambijent valpovačkih vlastelina. Svi predmeti na stalnoj izložbi; Ostavština plemićke obitelji Prandau-Normann, su originalni predmeti iz valpovačkog dvorca i ostavštine te obitelji.

U ostavštini se nalazi tek nedavno istražena fotografska zbirka, nekih od najvećih fotografa 19. i s početka 20. stoljeća u Europi i svijetu.

Autor: muzejvalpovstine

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Naučite skijati u Ogulinu na skijalištu Vučići

Read Next

Otočac – najstarije naselje u Gackoj dolini