Naučite skijati u Ogulinu na skijalištu Vučići

Skijalište Vučići udaljeno je svega 1,5 km od centra grada Ogulina u Vučić Selu i izgrađeno je isključivo volonterskim radom članova Skijaškog kluba Ogulin koji upravlja i održava ovo malo skijalište.

Na lokaciji skijališta lokalno stanovništvo skijalo se još polovicom 20. Stoljeća. U svrhu popularizacije skijanja u Ogulinu, 1965. godine Ferdo Uršan, učitelj skijanja osnovao je samostalni skijaški klub “Skijaški klub Ogulin”.

Vrijedni članovi kluba 2011. godine kreću s uređenjem prvih 200 m skijaške staze i 100 m staze za sanjkanje, a naknadno se staza proširuje za dodatnih 250 m.
Skijalište danas ima 450 m skijaške staze s dvije vučnice, 100 m sanjkališta, rasvjetu za noćno skijanje na cijelom skijalištu, pomoćne objekte za okrjepu posjetitelja, klupsku prostoriju, vlastiti stoj za uređenje skijališta i sustav s topom za umjetno zasnježenje.
Specifičnost ovog jedinstvenog skijališta je da se ulaz na skijalište ne naplaćuje već se primaju donacije zadovoljnih posjetitelja. Svih ovih godina brojni sponzori, kao i grad Ogulin, pomogli su da ovo skijalište postane poznato i izvan naših granica na čemu su im svi članovi Skijaškog kluba Ogulin zahvalni.

Ferdo Uršan i skijaši
Skijalište Vučići

Skijalište Vučići za vrijeme zimskih mjeseci postaje mjesto okupljanja brojnih Ogulinaca, kao i njihovih gostiju iz cijele Hrvatske. Na skijalištu se održavaju razna događanja: škole skijanja za sve uzraste, skijaške utrke u veleslalomu i slalomu, utrke na sanjkama, utrke GSS-a i sl.

Novinar i zaljubljenik u skijanje Cristian Bruno Galić jednom zgodom lijepo je napisao:

Ono što ovo malo goransko “džepno” skijalište čini posebnim jest entuzijazam i ljubaznost domaćina. Ta prisnost i dobročinstvo, zaštitni su znak Vučića. Rekoh, na samom početku, da nije neko veliko skijalište, ali dobrota tih ljudi čini ga većim od mnogih diljem Alpa i Dolomita. Svi rade, a nitko ne zarađuje, bitno je da druženje i skijanje, da postoji škola skijanja za djecu, da uvijek ima toplog čaja i kuhanog vina i, naposljetku, volje da se sve to održava na životu. Sad je sasvim jasno da ona naša poznata uzrečica “kad se male ruke slože, sve se može” ima uporište upravo u Vučićima. I zato ćemo se zasigurno vratiti.

Skijaški klub Ogulin, informacije o skijalištu i kontakt: Brod 10, 47300 Ogulin

M: 098 226 014, E-mail: skiogulin@gmail.com

Autor: skiklubogulin.hr / tz-grada-ogulina.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Sedamdesetprva – izložba povodom 50. obljetnice hrvatskog proljeća

Read Next

Muzej Valpovštine u dvorcu Prandau-Normann