Advent u zavičaju bajke – stoljetni pohod na Klek i humanitarna akcija

Vikend destinacija koju morate posjetiti – Ogulin

Božić nam je sve bliže i od njega nas dijeli svega još dva vikenda pa zašto ih ne biste iskoristili za vikend izlet. Osobito ako ga možete provesti u prirodi na svježem zraku.

U nizu adventskih događanja diljem Hrvatske upravo jedan poseban advent je u Ogulinu, zavičaju bajke.

Osim što je tamo rođena najpoznatija hrvatska spisateljica Ivana Brlić Mažuranić, mjesto obiluje legendama i pripovijestima, a upravo jedna takva se veže i uz planinu Klek. Naime, na Kleku postoji špilja koja se otvara na svaku stoljetnicu i u kojoj se nalazi zmija na škrinji blaga. Dovoljno hrabar mladić ili planinar koji se usudi poljubiti zmiju pretvorit će je u prekrasnu djevojku spremnu za ženidbu, a škrinja s blagom će biti dar koji će dobiti u miraz.

Vikend koji je pred nama, u nedjelju 12. prosinca Turistička zajednica Karlovačke županije sa HPD Klekom i Turističkom zajednicom grada Ogulina organiziraju Stoljetni pohod na Klek, iz razloga jer se vjeruje kako se uskoro otvara navedena špilja. 2022. godina je stoljetnica prema legendi. A obilježava se i 100 godina planinarskog društva Klek.

Poznato je kako je Klek kolijevka alpinizma i planinarstva u Hrvatskoj. Osim samog planinarenja svi posjetitelji će imati priliku položiti za vozačku dozvolu na metli te čuti pripovijedanje već poznate Sabine Gvozdić na samom vrhu planine. Dok će ih po povratku na polazišnu točku Bjelsko čekati i okrjepa. Svi zainteresirani se mogu prijaviti putem linka. Planirani polazak je u 9 sati s Bjelskog odakle šetnja traje sat vremena do planinarskog doma. No kako je pao snijeg šetat će se i nešto duže.

Dan prije, u subotu, također je osiguran jako dobar razlog za posjet Ogulinu, a to je humanitarni događaj „Budi i ti nekome bajka“. Organizatori Marija Tonković i Dario Zorić najavili su događaj u Ogulinu, 11. prosinca s početkom u 17 sati ovim riječima: “Želimo spojiti humanitarnost, umjetnost i poduzetništvo u našem bajkovitom gradu Ogulinu na ovom jedinstvenom događaju “Budi i ti nekome bajka” za koji želimo da postane tradicionalan. Sve ovo organiziramo kako bi motivirali naše sugrađane na ostanak u Ogulinu koristeći prednosti života u Ogulinu a istovremeno pokrečući poduzetničke aktivnosti iz našeg grada.“ Događaj je organiziran uz podršku Grada Ogulina i Turističke zajednice Grada Ogulina.

Na početku bogatog programa, kako bi blagdanski ugođaj bio potpun, događaj otvara legendarni Gospodin Glas, Jacques Houdek.

Na poduzetničkom panelu sudjeluju različiti uspješni poduzetnici i stručnjaci koji će vas motivirati da i vi stvorite svoju bajku! Panelisti su Natalia Zielinska – stručnjakinja za EU fondove, Ivana Matić – osnivačica Women in Adria, Vedran Knežević – poduzetnik, Božidar Bulić – poduzetnik te Dalibor Domitrović – gradonačelnik Ogulina dok će moderirati cijeli panel Dario Zorić – direktor Riječke razvojne agencije Porin.

Ogulinski umjetnici predstaviti će svoje umjetničke radove te sav prihod od prodaje radova namijenjen je udruzi Radost – udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s intelektualnim teškoćama. Sav prihod od događaja namjenjen je udruzi Radost.

Udruga Radost je osnovana u svibnju 2006. na inicijativu roditelja djece s posebnim potrebama, a s ciljem okupljanja, druženja, promicanja humanitarnih, socijalnih, zdravstvenih i ostalih potreba njenih članova. Svojim radom nastoje poboljšati položaj članova u lokalnoj zajednici i šire, pomoći pri zadovoljenju najosnovnijih potreba, osvijestiti zajednicu o potrebama i problemima članova, nastoje im vratiti nadu u bolje sutra.

Na kraju programa, održat će se prodaja umjetničkih radova ogulinskih umjetnika.

Budi i ti dio ove bajke i pridruži nam se ovaj vikend u zavičaju bajke!

Autor: tz-grada-ogulina.hr

0 Reviews

Write a Review

Read Previous

Bečki simfonijski orkestar i hrvatski maestro Ivan Repušić dolaze u vaše domove

Read Next

Pravi pravcati Djed Mraz